támogatás

2021.04.26. 14:00

Pályázni is jól kell tudniuk a somogyi állattartóknak

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarhabikák után a tavaly benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. 33 milliárd forint segíti a gazdákat, Somogyban újabb tehenészeteket korszerűsítenek.

Harsányi Miklós

– Délután sincs lazsálás, négytől indul a második fejés – mondta Keszthelyi Ákos üzemgazdász, a mosdósi Mawa Kft. munkatársa. – Szinte percre pontosan beosztjuk az összes feladatot, 550 tehénről és szaporulatukról gondoskodunk. A járvány harmadik hullámában is nagy a hajtás.

Keszthelyi István ügyvezető igazgató közölte: a szarvasmarhák után több mint 50 millió forint támogatást kaptak, a földalapú támogatás csaknem 65 millió forint volt. A nagyjából 25 millió forint állatjóléti támogatásra még várnak, ám remélhetően ez is rövidesen megérkezik. Azt mondta: a támogatás évről évre hatalmas segítség. Tavaly alacsony volt a tejár, s a kiesést részben ebből a forrásból pótolták. Így teremtették meg a takarmánybázis alapját, s a műtrágya és növényvédő szer vásárlásához is felhasználták a támogatást.

– Ebben az ágazatban létkérdés, hogy mennyit kapunk a tejért – mondta. – A feldolgozó tavaly áprilisban literenként alig 100 forintot fizetett, ezzel szemben most 118 forintot adnak. Kaposvárra szállítják tőlünk az alapanyagot, naponta 16-17 ezer liter tejet adunk át. S bár a pandémia a mi életünket is átalakította, nem ülünk ölbe tett kézzel. Csaknem 200 millió forintra pályáztunk, idén a tehenészeti telepet korszerűsítenénk. Azt tervezzük, hogy a fejéstechnológia és a szénakészítés gépeit lecseréljük, a fejőház tetején napelemet helyezünk el, ezzel nagyjából 30 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk. Kidolgoztuk részletesen a fejlesztési terveket. S állategészségügyi okok miatt új kerítést akarunk építeni a telep közelében, hogy a vaddisznók, szarvasok a közeli erdőkből véletlenül se tévedhessenek be. Idén még egy 15 kamerából álló biztonsági rendszert is telepítünk.

Ötven húsmarhát tartanak az egyik somogysárdi családi gazdaságban. Göndöcz József tulajdonos azt mondta: már tervezik a következő műszaki fejlesztést: az új gépeken kívül egy fedett tárolót is építeni akarnak. A csaknem 15 millió forintos munkát részben pályázati forrásból kívánják megvalósítani.

 

Jó ára van a sárdi húsmarháknak

A somogysárdi családi gazdaság vezetője elmondta lapunknak azt is: az állatokhoz és a növénytermesztéshez kapcsolódó támogatások egyaránt időben megérkeztek a számlájukra. – Egy somogyi felvásárlón keresztül adjuk el a húsmarhákat – mondta Göndöcz József. – Az állatok zömét Horvátországba szállították, korábban a török piacon is értékesítették. Idén 15 állatot adtunk át, legközelebb augusztusban jön a felvásárló. A 250-300 kilós állatoknak van a legjobb ára.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarhabikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképp 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában