különlegesség

2021.04.02. 13:55

Strucctojásból varázsol ékszert

Január vége óta készülnek a hímes tojások Noé Kornélia Gránátalma-díjas tojásfestő, népi iparművész hetesi műhelyében.

Andricz Gabirella

Az idén több mint 150 egyedi darabot írt meg és festett színesre a saját jellegzetes motívumkincsével.

– Több mint tíz éve számomra a nagyhét különböző gyermek, és felnőtt közösségekben telt, ahol igyekeztem minél több ismeretet átadni a tojásírás mesterségéből. Ami most legjobban hiányzik, az őszinte gyermeki rácsodálkozás egy-egy sikeres hímes tojásra – mondta el Noé Kornélia, a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület képviselője. – Szívesen megosztom minden tudásomat, tapasztalatomat, attól nem leszek kevesebb.

Noé Kornélia hosszú ideig fazekasként dolgozott a megyeszékhelyen, és bár korongozott, mindig csodálta a kerámiák díszítményeinek míves sokféleségét. A fazekasság mellett később fordult érdeklődése a művészi igényű tojásfestés felé. – Számomra a tojásfestés egyfajta önkifejezési forma. Általában liba- és pulykatojásra festek, de gyöngytyúktojásra is festettem az idén. Kissé keményebb a tyúktojásnál, például a kifúrásához is kalapács szükséges. A legelterjedtebb tojásírásos technikával dolgozom, forró méhviasszal rajzolom fel a mintát, majd több színnel festem, így a száradás után fényes, szép felülete lesz a tojásnak. A rajzoláshoz egyébként a hagyományos gicát használom – avatott be az alapokba.

A somogyi alkotó a ma is élő, több száz éves, hagyományos népi jelrendszer elemeiből merít ihletet a tojásdíszítés során, amit aztán saját fantáziájának megfelelően alakít egyedivé. – Engem szórakoztat a változatosság, soha nem készítek két egyforma darabot. A másolás nem az én világom, viszont nyitott szemmel járok a világban, megcsodálok mindent, ami kézimunka. Kornélia a tojásfestés mellett ékszereket is készít, strucctojásból.

– Egy ismerősömtől kaptam pár éve egy darabot, de nem mertem hozzálátni, hogy megírjam. Sokáig nézegettem, majd kivágtam belőle egy részt, és megfestettem a szokásos eljárással. A lányom mondta először, hogy milyen jól mutatna fülbevalóként is. Azután medál készült belőle sokak örömére. Megtudtuk, hogy a tavalyi évben innovációs díjban is részesültek a strucctojásékszerek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában