Járványügy Somogyban

2021.04.24. 09:00

Szemüvegesek lehetnek a gyerekek, ha még sokáig a monitortanárt nézik

Bazsika Mária szemész a Pfizer-vakcina mindkét dózisát megkapta már februárban.

Turbéki Bernadett

– Engem ugyan elkerült a vírus, ám a családban voltak covidos betegek – mondta. – Így természetes volt, hogy rábeszéltem magam az oltásra. Nem volt nehéz, hiszen annak idején, amikor a gyermekeinket oltották, nem kérdezősködtünk, hogy miből áll a szérum. Ha pedig valaki egzotikus országba utazott, szintén beadatta azt a vakcinát, amire szüksége volt a kiránduláshoz – mondta Bazsika Mária.

– A digitális oktatásban részt vevő diákokat sajnálom, mert a szemüknek nem tesz jót az egész napos monitornézés – hívta fel a figyelmet a Covid járulékos hatására. – Rövidlátókká válhatnak, akiknek semmi panaszuk nem volt korábban. Akik eddig is szemüvegesek voltak, azoknak pedig elképzelhető, hogy egyre erősebb lencsére lesz szükségük. Órákig egy helyre néznek mereven, nem pislognak annyit, mint amennyire szükség lenne, szemgyulladás, fejfájás, szemszárazság léphet fel – sorolta a digitális tanulás negatív hatásait.

– A szem ilyenkor nem térben, vagyis három dimenzióban néz, hanem síkban, ami ront a látáson – mondta a szemészorvos, aki felhívta a figyelmet a vakcina jelentőségére, mert ha mindenki jelentkezik oltásra, a gyerekek is mihamarabb visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz. Addig viszont azt javasolja, hogy ha tehetik, minél többet tartózkodjanak a szabadban. Óránként álljanak fel a monitor mellől, pislogjanak sokat, a nagybetűket pedig képzeletben írják le a szemükkel, hogy ekképpen tornáztassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában