tulipántenger

2021.04.25. 07:00

Virágba borult a kaposvári kert, csodájára járnak

Minden évben van három hét, amikor sárga és piros tulipánok borítják el egy kis kaposvári ház kertjét, egészen 1969 óta. A környékbeliek a csodájára járnak a tulipántengernek, sokan a járókelők közül megállnak beszélgetni, és kérnek pár szálat. A házigazda házaspár jó szívvel és ingyen ad mindenkinek a virágözönből.

Kovács Gábor

Több száz tulipán pompázik a Vasút-közi családi háznál, mert minden esztendőben elérkezik az idő, amikor kihajtanak. Ha nincs túl meleg idő, három hétig is látható a virágzás. Még sohasem próbálták megszámolni, hogy pontosan mennyi, mert azt nagyobb munka lenne összeadni, mint kapálni a kertet – mondta nevetve a tulajdonos Müllner Józsefné, aki a természet ajándékának tekinti a sok virágot, így a közelgő 70. születésnapja előtt.

– Ez a tulipáncsoda 1969 óta tart, egy évvel azelőtt volt az esküvőm – idézte fel a nyugdíjas asszony. – Az első tövek Hollandiából érkeztek. A férjem a VOLÁN-nál dolgozott, amikor egy kamionos jött meg Németalföldről, aki szétosztotta a hagymákat.

Sok munka van a tulipánokkal, mert háromévente át kell ültetni, miután az első évben csak egy szálat hoz, de később szaporodik, most már szinte végeláthatatlanul. Rengeteg csodálója van ilyenkor Müllnerék kertjének, mert a közelben van a buszmegálló, sokan látogatnak ki a Nyugati temetőbe. A járókelők gyakran megállnak, nézegetik, becsöngetnek, kérnek pár szálat.

– Éppen tegnap állt meg itt egy úriember egy fekete autóval, azt mondta, hogy ő még ilyen csodát nem látott – mondta büszkén a háziasszony. – Lefényképezte, és feltette az internetre, pár óra alatt több százan látták a képet. Ha visszajön, egy dobozzal szedek neki, mert most lesz a házassági évfordulója.

Müllner Józsefnének korábban nem sok köze volt a kertészethez, a szakmája kereskedő, és egy élelmiszerboltban dolgozott sokáig, aztán szakács lett. A virágot mindig szerette, és talán mondani sem kell, hogy a kedvenc virága a tulipán volt. A kertben már minden talpalatnyi helyet elfoglaltak a tulipánok, bár a házaspárnak van még egy telke a Szent László utcában. Ott a nárciszok uralják a területet, ránézésre legalább 1500 szál, az sem hétköznapi látvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában