újra a padban

2021.04.26. 19:48

Vissza az iskolapadba: zökkenőmentes hetet zártak az alsósok

Zökkenők nélkül telt az otthoni tanulást követő első tanítási hét a somogyi általános iskolákban. A kaposvári intézményekből a gyerekek 17 százaléka hiányzott, ők továbbra is otthonról kapcsolódtak be az oktatásba. A kaposvári katolikus iskolában ugyanakkor az alsósok szüleinek 35 százaléka kérte, hogy gyermeke otthon maradhasson.

Marosi Gábor

Hatalmas öleléssel, baráti szavakkal köszöntötték egymást a diákok múlt héten hétfőn a kaposvári Kodály-iskola előtt. Érthető volt a gyerekek reakciója, az alsósok több mint egy hónapig nem találkoztak egymással. Az eltelt egy héten tanár és diák egyaránt visszarázódott. Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári általános iskolák főigazgatója elmondta: a tizenkét kaposvári általános iskolába több mint 1600 alsó tagozatos jár. Az elmúlt egy hétben átlagosan 17 százalékuk maradt otthon.

– Valamennyien intézményvezetői engedéllyel vannak távol – mondta a főigazgató. – A legtöbb esetben a szülők kérték, hogy a járvány miatt a gyerekeik otthon maradhassanak. Ez igazolt hiányzásnak számít és azt fontos hangsúlyozni, hogy akinek a 250 órát meghaladja majd a mulasztása, annak sem kell feltétlenül osztályozó vizsgát tennie. Erre csak akkor lesz szükség, ha a tevékenységét, a beadott munkáinak eredményét nem lehet értékelni – hangsúlyozta a főigazgató, hozzátette: azok a gyerekek, akik újra részt vesznek a jelenléti oktatásban, egy hét alatt sikeresen visszarázódtak és úgy dolgoznak, mint a vírus előtti időkben.

Varga Bálint, a kaposvári Nagyboldogasszony római katolikus iskola igazgatója lapunknak elmondta: a kétszáz alsó tagozatos közül átlagosan hetvenegyen maradtak otthon az elmúlt egy hétben, bár néhányan már visszatértek az iskolába. Az igazgató kiemelte: féltek attól, hogy több fertőzött is lesz majd az iskolában, de szerencsére mindeddig egyetlen megbetegedést sem regisztráltak. Varga Bálint hozzátette: akik otthonról tanulnak, ők digitálisan tudnak bekapcsolódni az órákba.

Jól kanyarítják

Pusztainé Lukács Anett, a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola igazgatója elmondta: a diákok és a tanárok is nagyon várták már, hogy visszatérhessenek az intézménybe. A negyvenöt alsósból csak hárman maradtak otthon azért, mert a szülők a járvány miatt féltek iskolába engedni gyermeküket. – Ezek a fiatalok sem maradnak le – mondta Pusztainé Lukács Anett. – A szülői csoporton keresztül hozzájutnak a tananyaghoz, illetve működik egy saját belső rendszerünk, a digitális tudásbázis, ahová a pedagógusok feltöltik az anyagokat.

Azt tapasztaljuk, hogy akik visszatértek az iskolapadba, jól vették az akadályokat, nem voltak lemaradva, bár azért néhány tantárgyból kellett ismételniük. Az első osztályosok is nagyon ügyesen tanultak otthon az elmúlt több mint egy hónapban. Szerencsére olyan sablonmódszerrel tanulják a betűket és a számokat, ami élvezhető, ezért jól tudtak haladni – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában