kincsek a föld alól

2021.05.21. 09:00

A berzencei vár feltárásakor előkerült leleteken dolgoznak a múzeumban

Sorra kerülnek be az érdekesebbnél érdekesebb leletek a Rippl-Rónai Múzeum restauráló műhelyébe. A napokban tisztították meg azokat az aranypénzeket, amelyeket a berzencei vár feltárása során találtak. A Zrínyi-vár ásatása során előkerült vas sisak restaurálása is a végéhez közelít, de számos kincs vár még arra, hogy régi állapotába tündökölhessen a kiállítótérben.

Góz Lilla

– A várfal tövébe eltemettek négy embert, egyikőjük zsebében találtunk egy er­szényt, amelyet valószínűleg elrejthetett, akár bevarrt a ruhájába, ebben Mátyás-, Albert- és II. Ulászló-kori aranyforintok lapultak – mondta el Molnár István, az ásatás vezetője a berzencei ásatás leleteiről. – A pénzeket egy speciális folyadékkal sikerült megtisztítani. – Az arany a legkevésbé korrodálódik, ezúttal egy szulfidréteget kellett eltávolítani egy citromsavas-tiokarbamid oldattal. Tisztítás után az éremképek is jól látszódnak, évszám viszont nincs rajtuk – mondta el Horváth Péter, a Rippl-Rónai Múzeum restaurátora, aki 1985 óta rengeteg leletet próbált megmenteni az utókor számára. Hozzátette: a föld alól előkerült ezüstpénzekről viszont több korrodált anyagot kell eltávolítaniuk, miután letisztítják ezeket, ezt követően tudják megállapítani a régészek, hogy mikor temették el a vár tövében talált négy személyt.

A mellette lévő asztalon pedig egy méretes vas sisakon dolgoznak a restaurátorok. – Az őrtilosi Zrínyi vár ásatása során került elő a kútból ez a sisak, a belsejében még látszanak az égetés nyomai, a faszénmaradványok, valószínűleg azért maradt meg ilyen jó állapotban, mert egy nedves közegben, elzárva az oxigéntől, stabil környezetben volt – mutatta a restaurátor. – A sisak belső pereme bőr szíj maradványait is rejti. Nagyon sok érdekes lelet kerül be, minél kevésbé bolygatták a területet, annál jobb állapotban érkeznek hozzánk a tárgyak– jegyezte meg Horváth Péter.

Hozzátette: a járványhelyzetben is folyamatosan dolgoztak, próbáltak haladni a munkával, de még számos lelet várja, hogy megpróbálják régi állapotába visszaállítani. A magyaregresi ásatásról bekerült longobárd kard és bronztál, valamint a kaposvári vár feltárása során feltárt páncéltöredék restaurálásával folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában