no lomi

2021.05.05. 09:00

A lomizók alkonya, hogy a kukás időre érkezik Kaposváron

Rengeteg ruha, mankó, korcsolya, üzemen kívüli hűtőszekrény, szőnyeg és egykötegnyi mesekönyv. Ezeket pakolták ki az egyik kaposvári lakótelep elé kedd reggelre. Ekkorra egyeztette ugyanis a közös képviselő és a szolgáltató a lomtalanítás időpontját. Az idén először csak azoktól viszik el a lomot a somogyi megyeszékhelyen, akik előzetesen március végéig regisztráltak valamelyik felületen vagy az ügyfélszolgálaton.

Góz Lilla

Több ezren éltek a lehetőséggel. A szolgáltató azt tapasztalja, hogy miután rövidebb időt tölt a szemét a közterületeken, kevesebb a széttúrt szemétkupac a városban. Ugyanakkor egyre többen viszik a hulladékudvarba a megunt tárgyaikat.

Megkezdődött a lomtalanítás Kaposváron. Idén először csak azoktól viszik el a limlomokat a somogyi megyeszékhelyen, akik előzetesen március végéig regisztráltak. A szolgáltató szerint egyre többen viszik be a hulladékudvarba a megunt bútorokat, használati tárgyakat.

Halmokban álltak a ruhák, a dobozok a Béke utcai lakótelep egyik társasháza előtt kedden délelőtt, de mankót, hűtőgépeket, mesekönyveket és ajtókat is tettek ki a lakók. Ám nem ártott a dolgozóknak felfelé is figyelniük, mert éppen egy vödröt dobtak ki az ablakon, amikor gyűjtötték a lomot. – Legalább tizenöt éve veszek részt a lomtalanításban, találtak már arany nyakláncot, gyűrűt és több mint 200 ezer forintot is a kollégák – mondta el az egyik kukásautó sofőrje.

Idén először regisztrációhoz kötötték a lomtalanítást, a társasházak esetében a közös képviselő dolga volt előzetesen jelentkezni. – Mivel ősszel volt legutóbb lomtalanítás, nem volt sok kidobandó, de találtam két kicsi széket, amelyeket lefestek és jó lesz a teraszra – mondta el Horváth Lajosné. Hozzátette: idén sokkal kevesebb limlomot tettek ki a társasház elé, ahol lakik.

– Nem sok idő van átválogatni a lomot, én kicsi gyereknek keresek ruhákat – mondta el a középkorú nő, aki a halmok között nézelődött.

– Hétfőn kezdődött a lomtalanítás, idén regisztrációhoz kötöttük és több ezren jelentkeztek a honlapon, az ügyfélszolgálaton és az applikáción március végéig – mondta Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a sofőröknek van egy listájuk és csak azoktól viszik el a limlomokat, akik regisztráltak. – Nem visszük el a veszélyes, építési-bontási hulladékot, a többi pedig a tömörítő autóba kerül. Az ép, menthető bútorokat külön gyűjtjük, amiket az újrahasznosító központba szállítunk – mondta el az ügyvezető.

Kevesebb zöld

- Tavaly 56 százalékkal több hulladékot vittek be a hulladékudvarba, mint az előző évben és idén is folyamatosan nő a beszállított mennyiség – mondta Szilágyi Ádám. Megjegyezte: a zöldhulladék mennyisége viszont eddig kevesebb, mint a tavalyi, aminek az lehet az oka, hogy a hideg tavaszi időben később indult a vegetáció, így a metszések és a fűnyírások is eltolódtak.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában