tanulság

2021.05.26. 18:00

Aki újraolvassa a Toldit, akár jobb előadó is lehet

Vállalkozóknak és vezetői pozícióban dolgozóknak szervezett a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara valamint az INPUT vezetői képzés interaktív kurzust a prezentációs képességek fejlesztésére. A keddi online előadás egy tárgyalástechnikai sorozat záróakkordja volt.

Turbéki Bernadett

Németh Zoltán, vagy előadói nevén „Dr Prezi” olyan retorikai lehetőségeket tárt az érdeklődők elé, amelyek egyszerűek, ugyanakkor jól beépíthető elemei lehetnek egy-egy beszédnek, amelyet tárgyaláson, vagy akár nagyobb közönség előtt is bevethetők.

– A vezetők a bérük 75 százalékát a kommunikációs technikájukért kapják – mondta Németh Zoltán. – Az viszont nehézséget jelent, hogy a retorika jelenleg nem szerepel tantárgyként a közoktatásban – tette hozzá.

– Fejben mindenki lehet zseni, de amint megszólal, a szárnyaló sasból verdeső verébbé válhat – világított a problémára az előadó. – Az első két percben kell megnyernünk magunknak a hallgatóságot, több időnk nincs rá, az unalomtól egészen az „agyhalálig” juttathatjuk a közönséget, ezért fontos, hogy már az első kiadott hangunkkal felhívjuk magunkra a figyelmet. Suttogva, elbújva nem lehet a hallgatóságot lekötni – mondta Dr Prezi, aki a légzés jelentőségét is kiemelte, valamint az előadás előtti bemelegítést.

– Az arcunkban háromszáz izom van, a sportolók is bemelegítenek az izommunka előtt – folytatta. – Nem szerencsés, ha megbotlik a nyelvünk. Ezért javaslom a légzésgyakorlatok, az ajakgyakorlatok elvégzését, valamint az r hang pörgetését – mondta el az oktató, aki titkos fegyvernek a szavahihetőséget nevezte. A beszédtechnikán és a száraz statisztikán kívül jó, ha eszköztárunkban szerepel számos érdekes nyelvi fordulat. Metaforákkal, humorral, történetek újraélésével és kellékek bevetésével is színesíthetünk. Az előadó javasolta a Toldi és a János Vitéz újraolvasását, hogy az előre megtervezett beszédben a jelzőket és az igéket választékossá tegyük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában