viselet

2021.05.10. 09:00

Állcsúcson és orrnyergen: minden tizedik járókelő rosszul hordja a maszkját

Tízből egy ember nem hordja szabályosan a maszkját a saját bevallása szerint. A teraszok megnyitása óta egyre többen tűnnek fel csupasz ábrázattal szabadtéren. Az óvatosabbak azonban attól tartanak, hogy meglesz a böjtje, ha túlságosan sokan hagyják figyelmen kívül a védekezést, abban bízva, hogy a másik biztosan be van oltva.

Kovács Gábor

Rövid időn belül a harmadik embert szúrta ki a járókelők közül a kedvünkért Kovács Péter, kaposvári nyugdíjas, akik valamennyien hanyagul lehúzták a maszkot az utcán menet közben. Azt mondta, a teraszok nyitása óta jobban odafigyel erre a jelenségre, és nem tagadja, hogy bosszantja a lazaság.

– Inkább nem szólok, mert igyekszem kerülni a konfliktust, azonban tartok attól, hogy új lendületet kaphat a járvány, ha sokan a lazításra hivatkozva nem tartják be az előírásokat – mondta lapunknak a nyugdíjas. – Az emberek több mint a fele még nincs beoltva, és a beoltottság után is több napot kell várni a teljes védettségig. Nem érdemes tehát kockáztatni, sokan mégis azt teszik.

A magyarok többsége saját bevallása szerint szabályosan hordja a maszkot, ha elhagyja az otthonát, derült ki egy magyarországi nagybank felméréséből (K&H). Az eredmények szerint 89 százalékunk szabálykövető, míg 11 százalék lazábban veszi az előírásokat. A tömegközlekedéssel utazók 89 százaléka a saját bevallása szerint mindig szabályszerűen viseli a maszkot, tehát orrot és szájat egyaránt eltakarva. Azonban 11 százalék, vagyis tízből legalább egy ember lazábban veszi az előírásokat. A megyeszékhelyeken jóval magasabb, 20 százalékos volt a maszkviselésre kevésbé odafigyelők aránya. A válaszadók 38 százaléka személyautóban nem visel maszkot, 25 százalékuk csak akkor, ha idegenekkel ül együtt, 26 százalékuk pedig akkor is hordja, ha távolabbi ismerősökkel utazik együtt.

Virológusok arra figyelmeztetnek, hogy a hétvégi nyüzsgés, a maszk nélküli fiatalok tömeges feltűnése a teraszokon és a szórakozóhelyek környékén, valamint az előírt távolság be nem tartása újra elősegítheti a vírus terjedését. Az Operatív Törzs is rendszeresen arra hívja fel a figyelmet, hogy az oltáson kívül még mindig szükség van az egyéb védekezésre, közte a maszkviselésre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában