drágulás

2021.05.15. 18:00

Átírja az infláció a heti bevásárlólistát

Nem meglepő, ha többet kell fizetni a kasszánál a boltokban. Áprilisban a fogyasztói árak szintje 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Nyolc és fél éve nem tapasztaltak hasonló mértékű ugrást az árak között Magyarországon. A helyzet év végére javulhat, és jövő év elejére a Nemzeti Bank 3 százalékos inflációt vár.

Kovács Gábor

Nem rakták tele a bevásárlókosarat a vevők a kaposvári hipermarketben, láthatóan mindenki megfontoltan költött a pénteki forgatag előtt.

– Az ember visszafogja magát, csak azt veszi meg, ami elengedhetetlenül szükséges – mondta az egyik vásárló, a kaposvári Sipos Ágnes. – A jelek nem arra mutatnak, hogy a közeljövőben csökkennének az árak, talán akkor lehet kedvező fordulat, ha elül a járvány.

Tíz tojásért 2019 áprilisában még 398 forintot kellett fizetni, most viszont már 457 forintot. Az üzemanyagok majdnem 40 százalékkal többe kerülnek, mint egy éve. Az étolaj ára több mint 20 százalékkal emelkedett, illetve a liszt, a rizs és a margarin drágult átlag felett. A magyarok többsége a pénztárcáján mérve még nagyobbnak érzékeli a kiadásait, egy friss kutatás szerint akár 10 százalékot is éreznek. Pedig az élelmiszerek átlagára ennek ellenére csupán 2,4 százalékkal lett magasabb. Néhány termék ára csökkent: a sertéshús 6,9, a párizsi és kolbász 1,6, a sajt pedig 1,2 százalékkal olcsóbb lett.

A tartós fogyasztási cikkekért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, mint tavaly. A szolgáltatások ára csak 2 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,2 százalékkal nőtt az ezeket a termékeket érintő jövedékiadó-emelkedés miatt.

A jegybank szakértői szerint a jövő év elejére 3 százalék körül stabilizálódik az infláció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában