hagyomány megkötésekkel

2021.05.21. 14:00

Ballaghat a vén diák, de néhol szülő nélkül

Május 25. után már lehet ballagást szervezni. A végzős somogyi diákok eltérő módon köszönnek el az iskolától. Van, ahol biztosra mennek és nem terveznek ballagást, máshol most mérik fel az igényeket, s van, ahol már eldőlt: szülők nélkül megtartják az ünnepséget.

Harsányi Miklós

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban június 18-án megtartják a végzős diákok búcsúztatását. A Munkácsy-gimnáziumban a tanévzáróval egy napon, június 25-én lesz a ballagás. Gyallai Katalin, a Munkácsy igazgatója elmondta: a hat végzős osztályban közel 180 diák fejezi be tanulmányait. Legkorábban – május 31-én – a tabi Rudnay Gyula-szakképző iskolában ballagnak el, ezen a szülők és a kísérők nem vehetnek részt.

Horváth Péter, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója azt mondta: iskolai szintű ballagási ünnepséget nem terveznek. Ezek megszervezésére idő sem lenne, mivel lezajlottak, illetve folyamatban vannak az érettségi és szakmai vizsgák. A diákok osztályszinten köszönhetnek el az iskoláktól.

– A KSZC Lamping József-technikum és szakképző iskolában sem terveznek ballagást – tájékoztatott Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója. A diákoktól az ünnepélyes bizonyítvány­osztás során búcsúznak el. Akárcsak a kadarkúti Jálics Ernő-szakképzőiskolában, ahol már túl vannak az online ballagáson. A kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumban június 25-én tartják a ballagást. A Széchenyi István-technikum és szakképző iskola osztályfőnökei jelenleg a diákok körében mérik fel az igényeket. Még nincs végleges döntés, az online ballagást már megtartották. A kaposvári Noszlopy Gáspár-közgazdasági technikumban a tervek szerint, a szülők és a vendégek részvételével, június 11-én lesz a ballagás az udvaron. A barcsi szakképzőiskolában nem terveznek ballagást, a tanulóktól ünnepélyes bizonyítványosztás keretében búcsúznak el. Érettségicsoportonként négy kisebb ballagást tartanak – a szülők, vendégek részvételével – az érettségi bizonyítványok átadásakor a nagyatádi Ady Endre-gimnáziumban. A Nagyatádi Szakképzőiskolában viszont nem terveznek ballagást, s ünnepélyes bizonyítványosztás során búcsúznak el a diákoktól.

– A barcsi Dráva Völgye Technikum és Gimnáziumban érettségicsoportonként ünnepélyes átadás lesz, külön ballagást nem készítenek elő, online ballagás volt – közölte Wei­mann Gáborné.

Balázs Tibor, a kaposvári Kinizsi Pál-élelmiszeripari technikum és szakközépiskola igazgatója elmondta: egyelőre nem terveznek ballagást. A most érettségiző diákok két éve már szakmunkásként elballagtak, most a környezetvédelmi technikusok vizsgáznak. A pékek a múlt héten már számot adtak tudásukból, s az összes szakmunkás a héten befejezi a megméretést. Koronavírus-fertőzés vagy karantén miatt senki nem hiányzott.

Csaknem félezer nyolcadikos végez

– Nálunk nem lesz nyilvános ballagás – mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. – Iskolánkban 77 nyolcadik osztályos diák fejezi be tanulmányait. Tőlük – a járvány­ügyi szabályok szigorú betartása mellett – ünnepélyes, szabadtéri rendezvényen köszönünk el, de ezen nem vehetnek részt a szülők, nagyszülők. Nyilvános rendezvényt nem tartunk, kizárólag a végzős diákok jöhetnek el. A 12 tagiskolánkban összesen 478 nyolcadikos búcsúzik így.

Ha nem volt írásbeli, szóbelizni kell

Szóbelizik a diák, ha nem vett részt az írásbeli vagy gyakorlati vizsgán, és bizonyos tantárgyak esetében is szóbeli és gyakorlati vizsgát kell tenni. A KSZC Lamping József-technikumban nyolc diák vesz részt a szóbelin, a Jálics Ernő-szakképző iskolában hét, az Eötvös Loránd-technikumban négy, a Széchenyi István-szakképzőben három, a közgazdaságiban tíz, míg a Rudnay Gyula-szakképző iskolában 18. A barcsi szakképzőben 20, a nagyatádi Ady Endre-technikumban 30, a Dráva Völgyében 20, a nagyatádi szakképző iskolában 14 fiatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában