lehetőségek

2021.05.02. 11:30

Bálozók helyett a megye fizeti az osztálykirándulást

Bár a jótékonysági Megyebál a járvány miatt elmaradt idén, a diákok kirándulásának támogatásáról nem mondtunk le. Már elérhető a Szülőföldem Somogyország Program pályázati felhívása a Somogy Megyei Önkormányzat honlapján – tájékoztatott Biró Norbert.

Sonline

Fotó:

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a Szülőföldem Somogyország Programot 2011-ben azzal a céllal indítottuk, hogy a kirándulásokon a tanulók színvonalas, komplex programokon keresztül ismerjék meg Somogy megye jelentősebb nevezetességeit, látnivalóit. – Egyúttal fontosnak tartjuk, hogy gyermekeinkre, unokáinkra, az utánunk jövő nemzedékre a somogyi szülőföld iránti szeretetet örökül hagyjuk – tette hozzá az elnök. – További cél volt, hogy növeljük a meglátogatott települések, szolgáltató, illetve intézmények vendégforgalmát.

Ennek érdekében a megyei önkormányzat 2011-től 2016-ig a jótékonysági Megyebál bevételéből azoknak az iskolásoknak juttatott fejenként ezer forintot, akik osztálykirándulásukat megyénkbe tervezték. – A következő évtől aztán megdupláztuk a támogatást, tavaly pedig már ennél is magasabb összeget tudtunk biztosítani – ismertette Biró Norbert. – Igaz, kicsit módosítani kellett a kiírást a járvány miatt, ugyanis a tanév végén érkezett el az a pillanat, amikor enyhültek a korábbi szigorítások, és újra megnyílt a lehetőség a kirándulások szervezéséhez. Az iskolák viszont bezártak, ennek ellenére a jótékonysági Megyebál bevételét a megyei önkormányzat továbbra is a diákoknak szánta. Módosítottuk ezért a kiírást, somogyi települési és települési nemzetiségi önkormányzatok vehettek részt a pályázaton, melynek eredményeként 1189 diák kirándulásához járultunk hozzá. A 2011-es kezdet óta pedig már 11053 iskolás kirándulását támogattuk.

Bár a Megyebál idén elmaradt, a megyei önkormányzat mellett korábbi támogatóink is változatlanul fontosnak érezték, hogy a gyermekek ellátogathassanak egy-egy somogyi helyszínre. Így idén 2,6 millió forintot fordíthatunk a kirándulásokra. Mivel a járvány miatti korlátozások feloldása várhatóan ismét a tanév végére esik, ezért idén sem az iskolák pályázhatnak. A támogatási igényt Somogy megyei települési és települési nemzetiségi önkormányzatai nyújthatják be ezúttal is oly módon, hogy egy településről csak egy pályázat támogatható. A program célja nem változott, ezúttal is feltétel, hogy a pályázó egynapos kirándulását Somogy megyébe szervezze a gyermek lakóhelyétől távolabb eső településre a nyári hónapokban, vagy kora ősszel.

– A megyei önkormányzat pozitívan ítéli meg az elmúlt évek folyamatait, örülünk, hogy ilyen sokan szeretnék megismerni szülőföldjüket, somogyi kincseinket, értékeinket – emelte ki a megyei közgyűlés elnöke. – Az eddig biztosított anyagi támogatás nagymértékben hozzájárult a kirándulási költségekhez, a visszajelzések alapján pedig egyértelműsítették, továbbra is igényt tartanak a programra. Ám ami ennél is fontosabb, a gyermekek számára maradandó élmény nyújtásához járult hozzá az önkormányzat. Sok olyan gyermeknek adott lehetőséget szülőföldje értékeinek megismerésére, akiknek enélkül a támogatás nélkül nem lenne lehetősége erre – tette hozzá Biró Norbert.

A támogatási igény jelentkezési formanyomtatványon nyújtható be, amely letölthető a www.som-onkorm.hu honlap pályázatok, felhívások menüpontjáról. A jelentkezések befogadása folyamatos, a beérkezés végső határideje 2021. június 15.

Fotóill.: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában