természetfotózás

2021.05.22. 14:15

Csak a tökéletes kép lehet jó találat

Mint egy profi vadász, úgy készül az erdőre Gschwindt Márk reggelente. Már órákkal napkelte előtt útnak indul, az előre gondosan kiválasztott helyre, ahol aztán türelemmel várja Somogyország vadjait. Soha nem lő, de kamerájával csak a minden szempontból tökéletesen elkészített kép lehet számára jó „találat”.

Barkóczy László

Fotó: GSCHWINDT MARK

Márk az erdő, a vadon élő állatok, és a fotózás szerelmese, gondolhatnánk elsőre. De jobban meg ismerve azt az elszánt, alázatos munkát, melyet az erdei állatok pillanatainak, életének bemutatására szán, talán a művészi fanatizmus leírás sem túlzó. Ő persze szerényen tagadná ezt a jellemzést, pedig a képei és videói laikus szemmel is túl vannak már az erdei élet puszta dokumentarista bemutatásán. Maximalizmusából és látásmódjából Somogy egy olyan darabja tárul elénk, amit csak kevesen láthattunk eddig.

Gschwindt Márk természetfotós

– Tavaly indult az a videós projekt, amelyben az idén magyarországon megrendezésre kerülő, Egy a természettel Vadászati Világkiállítás közösségi oldalára készítettem rövid videókat – kezd bele Gschwindt Márk. – Tizenkét hónap címmel csinálhattam meg ezt a videósorozatot. Másfél-két percben mutathattam be, hogyan élnek az állatok. Minden hónapban az akkor jellemző növényvilágot és állatokat mutattam be. Februárban nyílik a hóvirág majd lassan követi a gólyahír, elkezdenek malacozni a vaddisznók, május-júniusban szarvasborjak születnek, és az anyjuk elkezdi vezetni őket. Szeptemberben szarvasbőgés, októberben dám barcogás. Minden hónapnak megvan a jellemzője a természet írta forgatókönyvben.

 

https://fb.watch/5EGMpJeroS/

 

Márk alapvetően vadfotósnak tartja magát, de munkája során sokszor találkozik olyan szituációkkal, melyeket fotón nem tud úgy megörökíteni, ahogy szeretné. Így kezdett el videózni is.

 

– Amikor valahol lesben várakozom, nem nagyon tudok mozogni. Van egy adott perspektíva, ahogy fotókat tudok készíteni. – magyarázza Márk. – De rájöttem, hogy az is nagyon izgalmas tud lenni, ahogy a szarvas tőled csak pár méterre tépi a füvet. Ezt pedig kár lenne, videón nem megörökíteni.

Elsősorban Márk a vadászható állatokat igyekszik lencsevégre kapni, de szívesen készít képet különleges madarakról is, mint a fekete gólya, jégmadár vagy a kanalas gém, melyekkel akarva akaratlanul is összetalálkozik erdei portyáin.

– Legnehezebb talán az aranysakálról képet készíteni, rendkívül rejtőzködő életmódja miatt – gondolkodik el Márk. – De ez nem meglepő, hisz azt az állatot vadászni is nehéz. Egyébként a kisebb állatokat jellemzően nehezebb is fotózni, mert nehéz hozzájuk közel kerülni annyira, hogy igazán jó felbontású kép készülhessen.

 

A jó kép definíciója pedig egy nagyon összetett, és bonyolult mátrix Márk fejében. Nagy lelkesedéssel beszél az előkészületekről, fényről, helyről, távolságról, szögről és szélről. Ha csak az egyik is hibádzik, a fotós már elégedetlen. Mert akkor az a kép nem olyan, amilyet ő készíteni szeretne. És hiába marad még sok-sok paraméter, ami ideális, a kép nem lesz tökéletes.

– Nézd meg ezt a képet – mutatja Márk a telefonján egy mezei nyúl képét, – hogy ez a kép ilyen legyen, ahhoz nekem körülbelül 6-7 méterre kell lennem tőle úgy, hogy közben ne vegyen észre. Sokan nem is gondolják, hogy mennyi szellemi és fizikai munka van egy ilyen képben. Ez nem szerencse és egy kattintás csupán. Én nem tudom megbeszélni a szarvassal, mikor és hol tudom lefotózni. A tökéletes képhez nekem kell felkészülni, és ott lenni akkor és úgy, hogy minden ideális legyen, észrevétlen is maradjak, és ne zavarjam a környzetem, mert ezeknek az állatoknak nagyon kifinomult érzékszerveik vannak, amik további kihívást jelentenek, de talán ez ennek a műfajnak a nehézsége, s egyben a szépsége is.

Gschwindt Márk gyermekkora óta rajong a természetért, és úgy érzi a természetfotózásban találta meg azt az életutat, amit mindig is keresett. Folyamatosan tanul, és örül, hogy egyre több szakmabeli és folyóirat ismeri el és értékeli munkáját. A Vadászati Világkiállítást népszerűsítő videósorozatán túl rendszeresen jelennek meg képei a Nimród nevű szaklapban. De a Magyar Bocuse d’Or Academy gondozásában hamarosan megjelenőVadak és Halak című könyvben is megtalálhatóak lesznek Márk képei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában