somogyi tájak

2021.05.03. 11:27

Erdőrezervátumok Somogyban

Erdeinkben léteznek olyan területek, az ún. erdőrezervátumok, amelyek – a legszükségesebb tevékenységeket kivéve – minden emberi beavatkozástól mentesek.

Barkóczy László

Bolygónkon a népesség növekedésével makroléptékben az emberi tevékenység hatásai egyre erőteljesebbek. Ezen hatásoktól elvonatkoztatni nem lehet. Egyik jellemző példa erre a klímaváltozás, amivel nap, mint nap szembesülünk. Megpróbálhatjuk magukra hagyni erdeinket, de tudomásul kell vennünk, hogy a toleranciatartományuk véges. A káros emberi hatások következményeit, jobbító szándékú beavatkozásokkal mindenképpen mérsékelni kell, amely tevékenységeket az erdészek tudják elvégezni.

A természet védelméről szóló jogszabályok értelmében „… a természetes vagy természet-közeli állapotú erdei életközösség megóvását, a természetes folyamatok szabad érvényesülését, továbbá a kutatások folytatását szolgáló erdőterületeket…” lehet erdőrezervátummá nyilvánítani.

Magyarországon kijelölt 71 erdőrezervátum közül Somogyban 3, a SEFAG Zrt. által kezelt erdőterületeken 2 található, melyek egyike a Zselicben lévő Ropolyi-erdő Erdőrezervátum, a másik pedig a Dávodi-erdő Erdőrezervátum a Boronka mellékén.. Ezen túlmenően kijelölés alatt van a Vaskereszt-erdő Erdőrezervátum, szintén a SEFAG Zrt. területén, Külső-Somogyban.

A SEFAG Zrt tervei szerint a Ropolyi –erdő Erdőrezervátum területén a bükkös klíma meglétével, változásával kapcsolatos monitoring kiépítését és működtetését kívánják elindítani annak érdekében, hogy a klímaváltozás irányát, sebességét, következményeit jobban megismerjék és lehetőségeik szerint kompenzálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában