járványügy somogyban

2021.05.10. 14:00

Fél év kényszerszünet után újra a padban

Kaposváron felpezsdült az élet hétfőn. Reggel közlekedési balesetek nehezítették meg az oktatási intézményekbe igyekvők életét. Ahogyan az általános iskolák előtt, úgy a középiskolák környékén is megnövekedett a forgalom. Minden irányból tanulók özönlöttek a középiskolákba.

Turbéki Bernadett

A Munkácsy Mihály Gimnázium előtt gyorsan pattantak ki az éppen csak lassító autókból a diákok. Fiúk érkeztek motoron, vagy éppen sportosan, kerékpárral. A kapuban, az elmúlt egy év alatt megszokottá vált lázméréssel várták a fiatalokat, akik közül sokan vidám csoportokban közelítették meg az iskolát.

– Nyolcadikig egy osztályba járunk, megmaradt a barátság. Reggelente mindig bevárjuk egymást egy találkozási pontnál – mondta a tizenegyedikes Barta Zsófia. –Végre újra találkozhattunk, könnyen is keltem reggel-tette hozzá a diáklány, miközben egy újabb csoport érkezett jól hallható egyetértésben.

– Barátnők, osztálytársak vagyunk, és igazából egyik tanórát se várjuk – mondta Gáspár Lili.

– Jó volt otthon, nem hiányzott ez a pörgés – csatlakozott barátnőjéhez Szabó Alexandra.

– Jobb ötletnek tartottam volna, ha februárban, vagy márciusban vissza engedtek volna, de el sem tudom képzelni, hogy ez az öt hét mire lesz jó – mondta Tóth Benedek, aki saját bevallása szerint novemberben fogott utoljára ceruzát a kezében. – Remélem, a tanárok nem nyektetnek bennünket azért, ha valami elmaradt az online oktatás során – tette hozzá a fiú, aki tornazsákjával a kezében azt is elmesélte, hogy otthon mindig ő vállalta a bevásárlást csak azért, hogy egy kicsit mozogjon.

Az intézményekben fertőtlenített helyiségek állnak a fiatalok rendelkezésére.

– A diákok többsége várta, nagy kedvvel jöttek vissza, jó hangulatban telt az első nap – mondta Vámosi László, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója. – Az első nap a csapatépítésről szól, mert az osztályközösségek elszoktak egymástól, valamint nehéz hat–hét órát most egy helyben ülniük. Ezért sokat sétálnak az udvaron, és a városba is kivisszük őket-mondta az igazgató. – Nem bombázzuk jegyekkel őket, de szükséges felmérni, mi maradt meg a tudásból, mit kell átismételni. A többség az előző tanévet is így töltötte. A kilencedikesek közül volt, aki a tantermet sem találta meg – mondta az igazgató. Kiemelte, hogy a tanteremi oktatás hatékonyságát semmi sem tudja pótolni, vagy kiváltani. Hozzátette: többnyire azok a diákok hiányoznak, akik arra várnak, hogy a héten beoltsák őket. A visszatérés most a tizenegyedikeseknek a legfontosabb, akiknek az év végi eredményét már jövőre, az egyetemi felvételihez figyelembe veszik.

A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikumába is visszatértek a diákok, az iskola vezetése meglepetéssel várta hétfő reggel őket.

Az általános iskolások is visszatértek

A Kaposvári Tankerülethez tartozó tizenkét intézmény 3369 tanulója közül csupán kilenc felső tagozatos szülei jelezték, hogy gyermekük a járványhelyzet miatt nem vesznek részt a jelenléti oktatásban. Az alsó és felső tagozatosok 3,1 százaléka hiányzott hétfőn a tizenkét intézményből.

– A tizenkét intézményben összesen százhét hiányzónk van, jellemzően alsós gyerekek, akiknek szülei jelezték, hogy élnének az otthonról tanulás lehetőségével. Van közöttük, egy–két tanuló, akik Covid fertőzés miatt maradtak távol. A felsősök közül kilencen maradtak otthon kérelemmel – mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatója. Örömét fejezte ki, hogy újra felpezsdült az élet az iskolában, ám kiemelte, hogy a járványügyi intézkedéseket továbbra is fontos betartani.

– A gyerekek örültek egymásnak, újra élet költözött az iskolába, ám ezt az életet meg kell becsülni, vigyázni kell egymásra – tette hozzá. – Érvényben maradtak a március nyolcadika előtti szabályok, szülők továbbra sem jöhetnek be előzetes egyeztetés nélkül az intézménybe. A gyerekek potenciális veszélynek vannak kitéve, továbbra is, mert ők nincsenek beoltva. A közösségben elengedhetetlen a szabályok betartása. A maszkviselés a közösségi terekben kötelező, a tanórákon ajánlott – tette hozzá az igazgató.

Az ifjú művészek is visszatérhettek

Az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola ifjú képzőművészei és a néptáncos gyerekek is nagyon várták már a nyitást.

– Próbálkoztunk az online tanórákkal, ám ez abszolút csoportban végezhető és gyakorlati műfajban nem pótolja semmi a közösséget – mondta Deli Szidónia, a művészeti iskola igazgatója. – Idén sajnos elmarad az évzáró, de felveszünk csoportonként egy–egy koreográfiát, amelyet online térben mutatunk meg a közönségnek – mondta az igazgató. A kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola is megnyitotta kapuit a növendékek előtt, akik eddig szintén az online térben tanulták hangszereik csínját.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában