óvó menedék

2021.05.06. 09:00

Folyamatos a telt ház és egyre több a jelentkező a kaposvári otthonba

A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak fenntartott országos kríziskezelő hálózat tagjai a napokban járvány elleni védőeszközöket kaptak. Az adományt Biró Dániel, a Borostyánvirág Anyaotthon vezetője vehette át az ország többi intézményének nevében is.

Kovács Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Az új kézfertőtlenítő automatát használta Beni, a hat­éves kisfiú, aki jelenleg azért van délelőtt is az anyaotthonban, mert betegségből lábadozik. Édesanyja szűkszavúan beszélt a helyzetükről, tavaly április óta élnek a kaposvári anyaotthonban, ahogy említette, már nem titokban, mert az ügye bírósági szakaszban van.

– Kapcsolati bántalmazás és a lakhatási körülményeink miatt kerültünk ide – mondta a budapesti Kis Edit. – Az élettársammal volt konfliktusunk. Még most is megpróbálja felvenni velünk kapcsolatot, de nem durván.

A már több mint egy éve húzódó covid–19 járvány átalakította a hasonló intézmények mindennapjait. Az EMMI szakmai háttérszervezete, a Családbarát Ország Nonprofit Kft. 20 krízisközpontnak és nyolc titkos menedékháznak juttatott el védelmi csomagot. A szűk körű átadáson a kaposvári Biró Dániel az egész ellátórendszer képviseletében egyedül vehette át az adományt Novák Katalin családokért felelős minisztertől. Gyorstesztek, vitaminok, fertőtlenítőszappanok és kendők, szájmaszkok, felülettisztító spray-k, kézfertőtlenítő adagolók és tisztítószerek alkották a csomagot.

– Az első hullámot és a másodikat megúsztuk megbetegedések nélkül, de a harmadik már bennünket sem került el, bár fokozottan betartjuk a járványügyi előírásokat – mondta Biró Dániel. – Mindennap kétszer lázat mérünk, hetente tesztelünk, szigorú protokoll szerint működünk. Volt időszak, hogy biztonsági okokból nem fogadtunk el adományokat sem. Akadtak covidos betegeink, de sikerült a karantént úgy megoldani az intézményen belül, hogy ezek csak elszigetelt esetek voltak. Kórházi ellátásra senki sem szorult, folyamatosan egyeztettünk a felnőtt és a gyermekháziorvossal arról, hogy járunk el a leghelyesebben. Több lakónk is kapott oltást, néhányan a munkahelyükön, más a krónikus betegsége miatt, illetve a regisztráltak is sorra kerültek.

Az online oktatás nagy kihívást jelentett, hiszen az anyaotthon alapműködésének nem feltétele a gyermekek ilyen felügyelete, sem oktatása. Azonban az anyukáknak egy kivétellel mind van munkahelye, ezért a Borostyánvirág Anyaotthon munkatársai azt a döntést hozták, hogy az anyák menjenek dolgozni, a dolgozók vállalják a 26 gyerek oktatását és felügyeletét.

– Nagy kihívás volt összehangolni, hogy az anyák dolgozzanak, miközben a digitális oktatás és a járványügyi védekezés is rendben menjen – folytatta az intézményvezető. – Nehéz egy év volt, bízunk benne, hogy most már könnyebb lesz, mert fáradtak vagyunk...

 

Telt ház van az anyaotthonban

A Borostyánvirág teljes kihasználtsággal működik, jelenleg 41-en vannak a 40 helyre. Az tapasztalták, hogy a járvány ideje alatt lassult a bírósági eljárások és az egyéb hivatalos ügyek intézésének ideje, ami nehezíti azok lezárását. Így nehézkesebb jogi garanciát is kapni ahhoz, hogy a szociális munkások bátran el merjék engedni a családok kezét.

Minimálisan nőtt a jelentkezők száma

A karanténhelyzet plusz feszültséget jelentett a családok életben, ilyenkor olyan konfliktusok is előjönnek, amelyek a normál életben nem jelentkeznek, mert nem töltenek annyi időt együtt a családok. Az azonban csak hónapok múlva derülhet ki, ha kutatják, hogy egyértelmű ok-okozati összefüggés van-e az anyaotthonba jelentkezők számának alakulása és a pandémia között. Biró Dániel szerint náluk valamelyest növekedett a jelentkezők száma, de nem radikálisan. Az első hullámban az intézményi karantén idején, amikor 62 napon át a kapun sem léphettek ki a bentlakók, és csak dolgozni járhattak ki az anyák, visszaesett a bejutást igénylők száma. Volt, aki ekkor kivárt a beköltözéssel.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában