törökország

2021.05.30. 19:30

Kaposvárra jött, hogy Európáról tanuljon

Törökországban már két egyetemi szakot elvégzett, és saját brandje van, ám úgy érezte, még bővíteni szeretné az ismereteit. Kaposvárt választotta, hogy az európai gondolkodásmódot jobban megismerje, így majd az üzleti életben is könnyebben boldoguljon.

Turbéki Bernadett

Abdülkerim Alatas olyan egyetemekre járt eddig, amelyeket a világ 200 legjobb intézménye között tartanak számon. Kereskedelemmel kapcsolatos tanulmányokat folytatott.

– Az oktatási szisztéma nálunk teljesen más – mondta a török fiatalember, aki először egy nemzetközi csereprogram kapcsán járt a somogyi megyeszékhelyen. – A gyakorlat kiemelt része volt a képzésnek, így dolgozhattam repülőtéri hivatalban is, de elsajátítottam kereskedelemmel kapcsolatos elméleti tudományokat. Most a marketinggel foglalkozom. A Borostyán Anyaotthonban önkénteskedtem, és sok barátot szereztem Kaposváron – mondta.

Mivel jól ismerte a várost, ezért jött vissza az egyetemre is. – Magyarország Európa közepe, minden ország közel van – tette hozzá a fiatalember. – Ám mivel alacsonyak a bérek, sok cég létesít itt telephelyet, így még logisztikát is lehet Magyarországon tanulni. A török vásárlói szokásokat már jól ismerem, de fontosnak tartom, hogy a nemzetközi szokásokba, így az európai emberek mindennapjaiba is belepillanthassak mind a vevői, mind pedig az eladói oldalon – mondta az egyetemista.

Azt már sikerült feltérképeznie, hogy a magyarok még mindig „tradíciókhoz kötötten” vásárolnak. – Törökországban a vásárlások hatvan százaléka online zajlik, nemcsak a tartós cikkeket, hanem az élelmiszert, a zöldséget is egyre többen rendelik az internetről – mondta. – Nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály is, például az ötvenesek. Az édesapám már öt éve szinte mindent online piactérről vesz – mesélte Abdülkerim, aki a török szolgáltatás színvonalát magasnak nevezte.

– Magyarországon még Budapesten sem lehet egy csokit rendelni úgy, hogy azt akár hajnali háromkor is kiszállítják, Törökországban ez már szinte természetes – mondta a fiatalember. – Nálunk nem mennek el egy jegyzetfüzetért a boltba. Az ország legkülönfélébb pontjairól rendelik meg – mondta a fiatalember, aki vállalkozásában több cég leltárkezelésével foglalkozik.

– Vállalati vagyonkezelés kapcsán a könyvelésben szereplő adatokat vetjük össze a tényleges árukészlettel úgy, hogy a tárgyakat követjük nyomon. Mindennek az alapja a különböző nyilvántartási rendszerek kompatibilitása más nyilvántartási rendszerekkel – mondta a leltárrendszerekkel foglalkozó egyetemista, aki édesapja családi cégébe is besegít, ahol papír-írószerekkel és környezetbarát fejlesztő játékokkal foglalkoznak. Két éve egy plüssállatgyárban dolgozott egy menedzser mellett, széleskörű tapasztalatainak köszönhetően építette fel saját online üzletét.

 

Sikerhez vezet az elmélet és gyakorlat párhuzamos elsajátítása

Abdülkerim Alatas szerint az elméleti tanulás csak elvesztegetett idő, ha nem zajlik mellette gyakorlat.

– Amikor a tanulás mellett dolgoztam is, az hatékony időnek bizonyult – mondta. – Azt vallom, hogy a gyakorlatnak az elmélettel együtt kell megvalósulnia. A Kaposváron töltött önkéntes idő óta sokkal bátrabbnak érzem magam. Azzal, hogy a megszokott környezetemből kiszakadtam és megismertem új területeket, megszűnt a sztereotip gondolkodásom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában