nem fog rajtuk az idő

2021.05.18. 11:30

Középkorú, piros Porsche és félszáz éves Pannónia gurult be a veteránvizsgára

Mercedes, Jaguar, BMW, Pannónia és tűzpiros Porsche: összesen 12 autót és motorkerékpárt bíráltak el hétfőn a veteránjármű-vizsgán.

Harsányi Miklós

– Ezt a Pannóniát 390 ezer forintért vásároltam – mondta a nagyatádi Novics József. – Rossz állapotban volt, az utolsó csavarig szétszedtük, és újra összeraktuk. Az 1972-es gyártmány teljesítménye 16 lóerő. Szeretem a régi motorokat, s épp azért vettem meg, hogy megmentsük a jövő nemzedéknek. A négy és fél éves kisfiam is láthatja, hogy a dédszülők a 60-as években milyen motorkerékpárokat hajtottak. Ezen kívül van még három Simsonom is.

Egy hathengeres, 3600 köbcentis 964-es Porsche Carrerát is vizsgára hoztak. A tulajdonos azt mondta: a gyári adatok szerint közel 260 kilométeres végsebességre volt képes a sportkocsi. Gyönyörű a fényezése, s manapság már alapvetően hétvégi autóként használják a 250 lovas gépet, amely 1990-ben hagyta el a gyárat. S ha a veteránjármű-találkozókat újra megtartják, egyetlen környékbeli rendezvényekről sem kívánnak hiányozni. Punik László, a vizsgabizottság elnöke szerint a veteránjármű-tulajdonosok nemcsak rajonganak a régi gépcsodákért, hanem elkötelezettek az igényes munka iránt. A hétfői vizsga az idén már a negyedik volt, s 12 személygépkocsit, valamint motorkerékpárt ellenőriztek.

– Megnyugtató látni, hogy a veteránjármű-gyűjtők közössége bővül – mondta. – S nemcsak az idősebbek, hanem a 30-as, 40-es korosztályból is egyre többen keresik a sok évtizede gyártott autókat, motorokat. Somogyban ennek szép hagyománya van, s a gyűjtők értékmentő feladatot végeznek azzal, hogy nagy odaadással törődnek a koros gépeikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában