járványkertészet

2021.05.04. 17:00

Lélekterápia lett a kertészkedés járvány idején

A koronavírus járvány miatt az emberek egy részében felerősödött a természet közelsége iránti igény. Ezért a bezártság idején, aki csak tehette, a korábbinál jóval több időt töltött kertészkedéssel a Balaton partján is.

Kovács Gábor

Forrás: Illusztráció

Gaál Győző Nagykanizsán született, de édesapja agrármérnökként Balatonkereszt­úron dolgozott, ezért a nyarakat a Balatonnál töltötte. Édesapja halála után a család Keresztúrra költözött, és megalapították a Kereszt­úri Kertészetet. Azt mondta, hogy a gyökerei húzták vissza ide, pedig üzletileg egy nagyvárosban gyorsabban fejleszthető és megtérülőbb kertészeti vállalkozásba foghatott volna.

– A dísznövények általában áldozattal járnak, hiszen aki növényt vesz, az munkát is vásárol saját magának – mondta Gaál Győző, aki 1998-ban végzett kertészmérnökként dísznövény szakon. – A kertészkedés elsődleges célja az, hogy házi körülmények között némi energiabefektetéssel szép növényeket ültessen mindenki az otthonában, ezáltal élményhez juttassuk az embereket. A covid alatt megmutatkozott, hogy a kertészkedés hozzájárul a mentális egészség fenntartásához.

– Egyértelmű tendencia, hogy ma már egyre többen törődnek a kertjükkel – folytatta a kertészmérnök. – A díszkertészet ugyanis lehetőség lelki feltöltődésre, és a közös időtöltés a kertben közelebb hozza egymáshoz a családot. A házilag megtermelt zöldség pedig egyre nagyobb érték.

Az idén tavasszal a cserjék és a fásszárú faiskolai termékek is iránt nagy a kereslet, egynyári vonalon a reneszánszát éli a muskátli. Sajnálatos azonban, hogy a tujáknak több olyan betegsége is jelentkezett, amely megtöri az örökzöld növények egyeduralmát – mondta Gaál Győző. – Egyre több kerttulajdonos jön azzal, hogy a smaragd tujái megbetegednek, és a kórságra nincs sem kémiai sem mechanikai kezelés. A sövényültetésben ezért a tujákról kezd átterelődni a figyelem a ­babérmeggyre, a tiszafára, vagy a leylandi ciprusokra.

Kert a balkonon

A járvány vagy éppen a fertőzés miatt sokan nem tudták elhagyni otthonukat, voltak, akik saját balkonjukon alakítottak ki mini kertet. Koktélparadicsommal, fűszernövényekkel, amit csak kis helyen is meg lehet termelni. Ezek iránt jelentős kereslet mutatkozott az elmúlt egy esztendőben, amelyet a kertészetek is felismertek, hiszen ma már kapható balkonparadicsom, de még balkonmálna is!

Nem csak a növényeket, a lelket is ápoljuk a balkonon. Fotó: Shutterstock

Mindig nagy odafigyeléssel válasszunk!

A szakemberek azt mondják, a balkonkertészetnek csak a pénztárca szabhat határt, no és a kertészkedési kedv. Aki most fogna hasonló projektbe, annak mindenképpen ajánlott zsákos virágföldet használni, valamint könnyen mozgatható edényeket és lehetőleg nehezen törhető ládákat a palánták majdani helyének. A ládákat lehetőleg a balkon belső felére helyezzük és kerüljük a fémből keszülteket, hiszen azok a melegben felforrósodhatnak. Terasz kertészetünkbe bátran választhatunk paradicsomot, padlizsánt, paprikát, fokhagymát, de fejes salátát is. Amellett, hogy a növények gondozása a lelkünknek is jót tesz, a megtermelt zöldségek roppant egészségesek, ez sem utolsó szempont a koronavírus elleni küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában