megemlékezés

2021.05.30. 13:22

A hősök és mártírok emléke előtt tisztelegtek

Nem feledik azokat a katonákat, civileket, akik életüket adták hazájukért. A kaposvári Mártírok és Hősök Alapítvány 1988 óta minden évben május utolsó vasárnapjára szervez megemlékezést, amelyen tisztelegnek a hősök és mártírok előtt.

Góz Lilla

Szentmisével kezdődött a megemlékezés az elhunyt hősökre és mártírokra vasárnap délelőtt a Hősök templomában. A Vajda Gábor plébános celebrálta szentmisét követően a Mindszenty téren tették tiszteletüket a katonai alakulatok, fegyveres szervezetek, a nemzetiségi önkormányzatok, a város, a megye képviselői, valamint a civilek.

– A történelem nem sokszor engedte, hogy élvezzük a jól végzett munka gyümölcsét, gondoljunk csak a szabadságharcokba torkolló forradalmakra, vagy a megtorlással végződő szabadságharcokra, a zord idők könnyen hoztak létre hősöket – kezdte köszöntőjét Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere. Kiemelte: a városnak mindig is fontos volt, hogy ne feledje el hőseit, mártírjait, számos emlékmű, tábla tiszteleg előttük. – Tették a dolgukat egy olyan világban, amelyben a túlélésben csak reménykedni lehetett, mindannyian emberek maradtak a történelmi tragédiák közepette – sorolta Dér Tamás.

A köszöntőket követően elhelyezték az emlékezés virágait a Mindszenty téren, a Keleti és a Hősök temetőjében.

– 1988 óta hagyomány már, hogy május utolsó vasárnapján megemlékezünk a hősökről, akik életüket adták hazájukért – mondta el Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az emlékezés virágait a Hősök temetőjében is elhelyezték, ahol 16 nemzet 1300 első és második világháborús katonái nyugszanak. –1912–ben temettek ide először két török katonát, akik a balkáni háború idején kerültek Boszniába és az akkori szabályok szerint internálták őket – mondta. – Egy század Kaposvárra került, itt a helyiek vendégszeretetét is megtapasztalhatták. Sőt az asszonyok egy török főhadnagynak segítettek visszaszökni. A botrány akkor lett, mikor küldött egy táviratot, hogy újra harcol, nem örültek, hogy a szöktetők a nemzetközi szerződéseket felrúgták – mondta el Puskás Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában