méhmentés

2021.05.13. 17:30

Méhméreg a repcén: ellenőrzik a vegyszerhasználatot

Több hektárnyi repceültetvényt kellett megsemmisíteni Baranya megyében, mert a virágzó táblából vett minta alapján az itt használt vegyszerek károsak voltak a méhekre. Hamarosan Somogyban ellenőrzik a táblákat a szakemberek.

Góz Lilla

A virágzó növénykultúrákat a méhpusztulások elkerülése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel közösen kiemelten monitorozza a következő hetekben.

Csaknem húsz éve méhészkedik Kaposfüreden Horváth Zoltán. 2018-ban volt nála tömeges méhpusztulás. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a napraforgótáblán használt rovarölő szer okozott gondot az állományában.

– Három évvel ezelőtt a 170 családból 140 pusztult el, mindössze 30 maradt meg – mondta el a méhész. Egyes szerek azonnal megmérgezik a rovarokat, és a gyűjtés közben már elpusztulnak, de van késleltetett hatású is, amely miatt a kaptár előtt hullik el. Bízik abban, hogy a mostani szigorú és átfogó ellenőrzések beváltják a hozzá fűzött reményeket. – A hideg tavasz miatt később mentek ki a méhek, nagyon örülnék, ha csak annyi mézem lenne, amivel a saját fogyasztóimat ki tudom szolgálni – jegyezte meg a kaposfüredi méhész.

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek a közelmúltban a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A laborvizsgálatokat követően öt esetben kellett a méhek védelme érdekében elrendelni a növények megsemmisítését. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, valamint a megyei növény- és talajvédelmi hatóságokkal 2012 óta rendszeresen célzott monitoring vizsgálatokat folytatnak a virágzó kultúrákban. Az évi mintegy 60-100 mintából átlagosan 5-10 esetben bizonyosodik be a szabálytalan szerhasználat és sikerül kiszűrni kockázatos területeket. Az előírásokat szándékosan megszegő termelők pedig a jövőben is maximális hatósági szigorra számíthatnak. A következő hetekben országszerte, köztük Somogy megyében is tartanak ellenőrzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában