kinevezés

2021.05.11. 16:28

Miniszteri biztosként is a Balatonért dolgozik a halászvezér

A Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot az agrárminiszter május 1-től – közölte kedden az Agrárminisztérium (AM).

Koszorus R.

Szári Zsolt

Forrás: Agrárminisztérium

Kinevezésével kapcsolatban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: kiemelten fontos számára a hatékony együttműködés a Balaton élővilágának megőrzésén dolgozó intézményekkel, a tóparti önkormányzatokkal és a helyi szervezetekkel. Hozzátette: legfontosabb célja, hogy összehangolja a Balatont érintő ügyekkel kapcsolatos információáramlást, erősítse a párbeszédet az állami és a civil szereplők között.

Kérdésünkre Szári Zsolt elmondta: bízik abban, hogy a balatoni halgazdálkodásnál végzett elmúlt hét év munkája alapozta meg ezt a felkérést. – Nagyon meglepődtem, de igazán megtisztelő feladat, és tudom, hogy göröngyös, kátyúkkal teli úton kell végigmenni, ha egyáltalán végig lehet rajta menni – fogalmazott a frissen kinevezett miniszteri biztos. – Nagyon sok kolléga, volt kolléga, polgármester, civil szervezet, intézmény vezetője, ismerős és barát támogatását és bizalmát élvezhetem, ami erőt ad a közös munkához.

A miniszteri biztos a Balaton növény- és állatvilágának, valamint vízminőség megóvásához kapcsolódó feladatok összehangolásában fog közreműködni. Emellett elősegíti a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyező források azonosítását, javaslatot tesz a meder rekultivációjára, s népszerűsíti a balatoni halak gasztronómiai értékét.

- Elsőrendű feladat lesz a Balaton élővilágára, vízminőségére ható mindennemű beavatkozás és terhelés kontrollálása, a monitoring kidolgozása, működő ellenőrzési folyamatok megismerése és újak bevezetésére tett javaslatok kidolgozása – mondta a sonline.hu-nak Szári Zsolt. – Kell hogy kapjunk pontos képet a tavat érő külső tápanyagterhelések pontjairól, ennek ismeretében kidolgozni azok elhárítását, valamint a belső tápanyagterhelés hatékony csökkentésének kivitelezése. Ez utóbbi nagyon kemény dió, ami egyrészt technikailag, másrészt forrás szempontjából tette eddig is magasra a lécet a vízügyi szakemberek előtt. Természetesen a tihanyi limnológus kollégákkal karöltve kell az alsó- (planktonikus) és felsőrendű (halak) szervezetek folyamatos monitoringozását és állományuk alakulását a – halak szempontjából kedvezőtlenül – változó körülmények közepette.

Hozzátette: mindezek mellett arra is gondot fordít majd, hogy a parti öv sérülékeny élővilágát is óvják, ami már csak nyomokban emlékeztet az ötven évvel ezelőtti állapotokhoz.

Szári Zsolt kiemelte: a Balaton mai formájában már nem hasonlít a korabeli tóra. – Az 1860-as években történt vasútépítés, majd rá pár évre a Sió-zsilip megépítése, azaz a vízszintszabályozás lehetősége alapjaiban megváltoztatta legnagyobb természetes vizünk környezetét – hozzátette: ez a mai napig hatással van a hozzá igazodó életközösségre. – Sajnos a humán beavatkozások is komoly terhelést jelentenek és itt is csak növekedésre lehet számítani. A cél az mindenki számára, hogy legalább ebben a formájában „konzerváljuk” utódaink számára, és igyekezzünk megőrizni, bizonyos pontokon javítani a körülményeken. Nem tudhatom, mit sikerül ebből majd közösen megvalósítani, de a lehető legjobb tudásunk szerint kell a javaslatokat megtenni.

Szári Zsolt hetedik esztendeje igazgatja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t. Kinevezésének hírére a tóparti polgármesterek közül többen a világhálón gratuláltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában