példaértékű kitartás

2021.05.05. 17:30

Műlábbal is a sport a szenvedélye a kaposvári paralimpikonnak

Elszántak és jól tűrik edzőjük szigorú utasításait. Több évtized után újra működik vívóklub Kaposváron Mató Gyula többszörös paralimpikon vezetésével. Kéttucatnyi fiatal azon dolgozik, hogy a jövőben versenyeken is bemutathassa azt a tudást, amelyre edzőjük tanítja őket.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Egy gyors pacsi után irány átöltözni, majd egy félórás bemelegítés következett, utána pedig vívóruhát öltöttek a fiatalok. Kollárovics Ákos Pannonhalmán tanul, és ott ismerkedett meg a vívással. Az online oktatás miatt kezdett el Kaposváron klubot keresni. – Így találtam rá Mató Gyulára, s most már heti négyszer járok edzésre, amit nagyon élvezek – mondta el a gimnazista.

Ám nemcsak fiúk, hanem lányok is érdeklődnek a vívás iránt Kaposváron. Pálfi Vanessza korábban aikidózott, majd átnyergelt a vívásra. – Ez a sportág az életre tanít minket, hogy küzdjük le az akadályokat, soha ne adjuk fel, és kitartással érjük el a célunkat – mondta el a kaposvári egyetemista.

Mató Gyula 2019-ben került Fótról Kaposvárra. Régi terve volt, hogy alakítson egy vívóklubot. – A párom révén kerültem Jutába, majd aztán a sors úgy hozta, hogy a somogyi megyeszékhelyre – mondta el a sportoló. – Beleszerettem a városba és a csodálatos zselici környezetbe.

Mató Gyula először bokszolt, majd egy motorbaleset átírta az életét. – Elvesztettem a jobb lábamat, így el kellett döntenem, hogy élek tovább, vagy mély depresszióba süllyedve várom a halált – osztotta meg történetét. – A baleset után megismerkedtem az ülő röplabdával és a kerekesszékes vívással. Pekingben, Londonban és Rióban is részt vettem paralimpián, utóbbi helyszínen egy tussal maradtam le a továbbjutástól, és kilencedik lettem – mesélt eredményeiről a Parádriposzt Vívó Klub edzője. Emellett kétszeres Eb-bronzérmes, valamint kétszeres világbajnoki nyolcadik helyezéssel büszkélkedhet a hatszoros magyar bajnoki cím mellett.

Kezdetekben a Toldi iskolában tartott edzéseket, majd a Raktár utcában bérelt edzőtermet, ahol kéttucatnyi tanítványa mellett a dombóvári öttusázóknak tart tréningeket. – Mindig az alapoktól kell kezdeni, a vívóállástól, a kéztartástól, és szépen haladunk előre, 3-4 hét, mire a tanítványom párbajtőrt kap a kezébe – mesélte Mató Gyula. Tanítványai között sok kimagaslóan tehetséges fiatal van, és azon dolgozik, hogy szponzorok segítségével mielőbb részt tudjanak venni versenyeken.

Büszke arra, hogy a tradicionális sikersportban dolgozhat

Mató Gyula műlábbal sem tudja elképzelni életét mozgás nélkül és büszke arra, hogy a tradicionális magyar sikersportban tevékenykedhet, amely a legeredményesebb olimpiai és paralimpiai szám évtizedek óta. – Nyolc-tíz éves kortól érdemes elkezdeni a sportot, és addig érdemes folytatni, amíg örömet okoz számunkra – mondta el az edző, aki a klubot egyedül kezdte el működtetni. Mindössze egy kaposvári nyomda nyújtott számára segítséget. Mint elmondta, ahhoz, hogy minden felszerelést és költséget ki tudjon fizetni a versenyekhez, szüksége lenne támogatókra. Folyamatosan keresi a lehetőségeket, izgul, hogy a kisbuszra beadott pályázata sikeres lesz-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában