Mackóbunda

2021.05.19. 09:00

Pihe-puha dekorációk születnek a földvári nagymama keze alatt

Balázs Ágnes öt évvel ezelőtt kezdett babákat varrni, ám hamar váltott az állatfigurák készítésére. A földvári nagymama az első darabot unokájának varrta, ám azóta a környezetében egyre többen lettek, akik ajándékként macit vagy nyuszit kaptak tőle. Minden szabadidejét a varrásra fordítja.

Turbéki Bernadett

Balázs Ágnes nappalijának alkotósarkában az alapanyagok színek szerint vannak rendszerezve. A szivárvány minden színében sorakoznak itt gombok, szalagok és egyéb, dekoráláshoz való kellékek. A balatonföldvári alkotó évek óta gyűjti az eszközöket és nyersanyagokat.

– Varrásban az anyai nagymamám volt óriási tehetség. Ha meglátott a kirakatban egy ruhát, otthon megvarrta magának – mesélte Balázs Ágnes. – Édesanyám kézimunkázott, én magam pedig a munka mellett kötögetni kezdtem, amikor a gyerekeim megszülettek. A lányom apró termetű volt, de szerettem volna szép ruhákban járatni, így neki készültek az egyedi darabok. Még rakott teniszszoknyát is kötöttem neki – emlékezett vissza, miközben az emeletre tessékelt. – Pár éve babát szerettem volna varrni az unokámnak, aki azonban lány létére egy percig sem babázott. Éreztem, hogy a baba arca nem úgy sikerült, mint ahogy elképzeltem, ezért a továbbiakban inkább az állatfigurákkal próbálkoztam.

Hogy mekkora sikerrel, az az emeleti szobáján látszik, amely ma úgy hat, mint egy kiállítóterem. Bárhová nézünk, az alkotásaival – ízléses állatfigurákkal – találkozunk. – Pár éve az interneten láttam hasonlókat – mutatott körbe –, valamennyi munkám egyedi darab, sosem készítek két egyformát. Ajándékba adom őket, és a legfontosabbnak azt a mosolyt tartom, amit az arcokon látok, amikor meglátják, mit kaptak. Az a mosoly megfizethetetlen – mondta a kézműves, aki nemcsak állatfigurákat, hanem egyedi készítésű szíveket is varr. Mindent egytől egyig kézzel. Ági néni szerint már legalább húsz polárplédet szabott szét a mackók miatt.

A balatonföldvári közösséget is összeöltötte

– Macska, nyuszi, kutya is készült, de a maci lett a kedvencem – mutatott végig a figurákon, amelyek között balatoni tengerész medvék is sorakoztak. Varrt már tanítónőnek vagy orvosnak öltöztetett mackót is, mindenkinek személyre szólóan. – Egy esküvőn sokkal stílusosabb ilyen mackós borítékban átadni a táncpénzt, de bármilyen hasonló szituációhoz kitalálok valamit. A macik egy nap alatt elkészülnek, ám leginkább úgy alkotok, hogy előre megvarrom a végtagjaikat, elkészítem a fejüket, aztán összeállítom – árulta el a titkot. Balázs Ágnes részt vesz a balatonföldvári közösségi életben is. – Harmadik ciklus óta segítem a humán bizottság munkáját – mondta Ági néni, aki büszke arra, hogy a városban részt vehet a döntéshozatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában