céges szuri

2021.05.14. 11:30

Pihenőnapot fizetnek az oltás után a dolgozóknak

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyilatkozata szerint helyben is megszervezhetik a munkavállalóik oltását a hazai gazdasági társaságok a helyi kormányhivatalok segítségével. Somogyi cégek újabb, hatékony akcióval segítik a koronavírus elleni vakcina felvételét.

Harsányi Miklós

– Jó ötletnek tartok minden olyan kamarai kezdeményezést, amely a beoltottság növelését segíti elő – hangsúlyozta Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. ügyvezető igazgatója.

– Akik regisztráltak nálunk a koronavírus elleni vakcinára, azok egy nap fizetett távollétet kapnak. Ezt az oltás felvételének napján vagy másnap vehetik igénybe. Ez azt jelenti, hogy munkatársaink arra a napra is megkapják a fizetést. Három hete vezettük be a rendszert, eddig csaknem 20-an vették igénybe, volt köztük fizikai dolgozó és irodai alkalmazott is.

Büttner Tamás, aki szintén felvette már mindkét vakcinát, kiemelte: a cégüknél bevezetett új kampány az általános oltásra buzdítja a munkatársakat. Összesen 250 dolgozót alkalmaznak, s bár hivatalos adat nincs, becslések szerint jelenleg nagyjából 60 százalékos a vállalkozásuknál az átoltottság.

Az ügyvezető igazgató szerint komoly zavarokhoz vezetne, ha a betegség miatt a gép mellett dolgozó fizikai munkások vagy kulcspozícióban alkalmazott kollégák esnének ki a munkából.

Alapvető érdek, hogy mindenki egészséges legyen, ehhez viszont szükség van a tömeges oltásra. S szerinte ha a nagyobb cégeknél helyben lehetőség van, hogy megszervezzék a dolgozók oltását, az segítheti a vakcinázás felgyorsítását. Ez kedvezően befolyásolhatja a gazdasági újranyitást is.

– A 2021-es gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzések nálunk beigazolódtak – mondta Büttner Tamás. – Sok munkánk van, az idén a havi árbevételünk közel 420 millió forint, s tavalyi első negyedévhez képest 2021-ben csaknem 15 százalékkal nőtt a forgalmunk.

Kelemen Zoltán, a kaposvári Metyx Kft. HR-vezetője közölte: üzemükben 260-an dolgoznak, s közülük eddig 50-en voltak koronavírusosak. A társaságnál továbbra is maszkokat biztosítanak a dolgozóknak, gyakoribbá teszik a fertőtlenítést, takarítást, s otthoni munkavégzést is lehetővé teszik.

Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. (KVGY), igazgatója hangsúlyozta: ha az oltás megszervezésére felkérést kapnak, akkor abban cégük partner lenne. A feladat megszervezésére, lebonyolítására alkalmas üzemorvosi rendelővel rendelkeznek. Nyomatékosan felhívta a figyelmet: a koronavírus elleni oltás önkéntes, mindenki saját maga dönt.

Van ahol százszázalékos a regisztráció

Helyben is megszervezhetik a munkavállalóik oltását a hazai gazdasági társaságok a helyi kormányhivatalok segítségével – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kiemelte: oltási kampányt indítanak azért, hogy erre a lehetőségre felhívják a vállalkozások figyelmét, ezzel is gyorsítva az átoltottság elérését és a gazdaság teljes újraindítását.

– Cégünk 350 dolgozót foglalkoztat, s a koronavírus májusig 210 dolgozót érintett – mondta Szalai Gyula, a KVGY igazgatója. – Ebbe a körbe – a fertőzötteken kívül – a kontaktszemélyek is beletartoznak. Most hárman vannak távol covid-fertőzés miatt, a KVGY-nél nagyjából 50 százalékos lehet az átoltottság. Az irodaházban 38-an vagyunk, s ez az arány itt megközelítheti a 70 százalékot.

Gulyás Árpád, a Csurgói Coop Zrt. vezérigazgatója, aki egyben a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, hangsúlyozta: az említett akció alapvetően a nagyobb, legalább 50 dolgozót foglalkoztató cégek érdeklődését keltheti fel, ahol rendelkezésre áll a megfelelő foglalkozás-egészségügyi háttér. – Vállalkozásunknál 12-en vagyunk, s százszázalékos a regisztráció – mondta Gulyás Árpád. – Hatan mindkét vakcinát felvették, hatan várnak a másodikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában