árvaellátás

2021.05.27. 14:00

Pótolni igyekeznek most a pótolhatatlant

A járvány alatt, de attól függetlenül is érheti tragédia a családokat. A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, mely kimondja, hogy 2022. január 1-jétől az árvaellátá legkisebb összege havi 50 ezer forintra emelkedik. Jelenleg 24 250 forint az árvaellátás legkisebb összege.

Kovács Gábor

20201106, Budapest Kijárási korlátozás A koronavírus fertőzöttek számának növekedése miatt november 5-től éjfél és öt óra között kijárási korlátozásokat vezettek be. Képen: Baleseti Intézet - kórház, mentő, beteg Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Fotó: Knap Zoltán

Meghalt egy ötgyermekes családapa Kisbajomban januárban. Az elárvult gyerekek és az özvegy megsegítésére összefogott az egész falu, adományokat gyűjtöttek, még egy, a községben lakó svájci pár is támogatta a családot. – Nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a gyerekek olyanok, mit az orgonasípok, a legkisebb még csak három éves – mondta Szelidné Gelencsér Angyal, Kisbajom polgármestere. – Az önkormányzat igyekszik minden segítséget megadni, a papírok kitöltésében is segítettünk, hogy mielőbb hozzájussanak az árvaellátáshoz. A helyi szociális társulásban családgondozó jár a családhoz.

A szokásos segélyezés mellett az olyan váratlan tragédiáknál is tud segíteni az önkormányzat, ami egy családot megrendíthet. Nagyobb összegű támogatásra is van lehetőség, ez eseti 50-60 ezer forintot jelent, adott tájékoztatást a hasonló ügyek menetéről Kovács Zoltán, Berzence polgármestere, ahol felkészültek hasonló esetekre, de szerencsére az utóbbi időszakban nem volt szükség hasonló támogatásra.

A Somogy Megyei Kormányhivatal feladat- és hatásköre kizárólag a megyei lakó-, illetve tartózkodási helyű igénylők árvaellátásának megállapítására terjed ki, ezt követően a már megállapított ellátások folyósítása és nyilvántartása a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító budapesti igazgatóságának a kizárólagos illetékességébe tartozik. Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az árvaellátásban részesülő kivételes nyugellátás-emelést is kérhet, ha az ellátás megállapítása, illetve az utolsó emelése óta eltelt legalább 3 év és az ellátás összege nem haladja meg a 90 ezer forintot. Egyszeri segélyt igényelhet évente egyszer, ha az ellátása nem haladja meg egyedülálló esetén a 90 ezer, nem egyedülálló esetében pedig a 80 ezer forintot. Mindkét esetben a kérelmet az e célra létrehozott nyomtatványon, a különös méltánylást érdemlő körülmények megjelölésével lehet benyújtani a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán személyesen vagy postai úton, illetve bármelyik kormányablakban.

 

Támogatják a covid árváit és félárváit

Levélben fordul 246 somogyi település vezetőjéhez Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, hogy a polgármesterek segítségével felmérjék, hol maradtak árván gyermekek a koronavírus-járvány után. A megyei önkormányzat is csatlakozott Herczegh Anitának, a köztársasági elnök feleségének a kezdeményezéséhez. Egymillió forintot ajánlottak fel a Regőczi István Alapítvány számára, és Biró Norbert azt kérte, hogy aki teheti, kövesse a példájukat. Somogy megyében április 20-án 22 félárván maradt gyermekről tudtak, akiknek hosszú távú támogatásra van szüksége.

Az új rendelet szerint január 1-jétől hivatalból 50 000 forintra kell megemelni az árvaellátásokat, ha azok a 2022. januári nyugdíjemelés után sem érik el az 50 ezer forintot. Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult árvaellátásra, amelynek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint. A jogosultak közül 42 ezren kapnak 50 ezer forintnál kevesebb pénzt havonta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában