gyakorlati vizsgák

2021.05.11. 17:30

Sminkelésből és szerverfarm kialakításából is vizsgáztak a diákok

A technikumokban és szakképzőiskolákban hétfőn kezdődtek el az írásbeli és gyakorlati vizsgák. A Sófoki Szakképzési Centrumban közel 30 szakmában 300-an adnak számot tudásukból.

Harsányi Miklós

A pékek hétfőn Marcaliban írásbeliztek, a szőlészek-borászok Balatonbogláron, míg Siófokon a környezetvédelmi technikusok. Horváth Péter főigazgató azt mondta: a héten tovább folytatódnak a vizsgák, s mindenhol szigorúan betartják a járványügyi szabályokat. A Kaposvári Szakképzési Centrum tíz intézményében vizsgáznak a végzősök. Összesen 303-an tesznek szakmai vizsgát a technikumokban, a szakképzőkben 465-en, 275-en olyanok, akik felnőtt oktatásban vesznek részt, s rajtuk kívül 20 fiatal az érettségivel együtt szerzi meg a mellék-szakképesítést. A Noszlopy Gáspár közgazdasági technikumban hétfőn a vállalkozási mérlegképes könyvelők – felnőttek – vizsgáztak, a barcsi Dráva Völgye tehnikumban az erdésztechnikusok, utóbbiakat a terelővadászatról és az ott elejthető vadfajokról is kérdezték.

Sebellátás folyamata egy végtagi, nem nagy vérzést mutató seb esetén, s a gyógyszer-adagoló aeroszol használatának lépései: a KSZC nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium gyakorló mentőápolói ezekre az írásbeli feladatokra is válaszoltak. Hétfőn a gyakorlati vizsgák egy része is lezajlott. A kozmetikusok alkalmi sminket, illetve teljes arckezelést is készítettek, a műszaki informatikusok egy szerverfarm kialakítását modellezték, míg a hegesztők – különböző eljárások alkalmazásával – gépalkatrészeket készítettek, s a logisztikai és szállítmányozási ügyintézők is tudásuk legjavát nyújtották. A kaposvári Lamping József technikum és a közgazdasági mellett a barcsi szakképző adott otthont a vizsgáknak. Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatójának tájékoztatása szerint a pénzügyi-számviteli ügyintézők, a vízgazdálkodó technikusok, a textiltermék összeállítók, az informatikai rendszerüzemeltetők valamint az irodai informatikusok és a pénzügyi számviteli-ügyintézők kedden jelennek meg az írásbeli vizsgákon. A kőművesek, a magasépítő technikusok a hegesztők továbbá az eladók, illetve a festő, mázoló, tapétázók gyakorlati vizsgája is kedden esedékes. Utóbbiakat a kaposvári gépész és a Lamping József technikum mellett a nagyatádi, illetve a barcsi szakképző iskolákban tartják.

 

A testhőmérsékletet is mérik

A járványügyi előírások betartásával, rendben elindult a jelenléti oktatás a szakképző intézményekben hétfőn. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók. A folytatódó, megkezdődő vizsgák miatt is minden intézményben kötelező a folyamatos fertőtlenítés, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet, derült ki a szaktárca tájékoztatójából. A héten még zajlanak a középszintű és emelt szintű érettségi vizsgák, ezzel párhuzamosan indulnak a szakmai vizsgák és az ágazati alapvizsgák. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában