repülés

2021.05.13. 14:00

Szolnokig repült Ancsa, ahol katonai szolgálatot teljesít

Hónapokig javították kapos­újlaki szakemberek azt az An-2 típusú repülőgépet, közkeletű nevén Ancsát, amelyik Szolnokon vesz részt majd katonai kiképzésen. Kornyik Csaba, az AVIA-Rent Kft. ügyvezetője elmondta: ezt a típusú repülőgépet az utolsók között gyártották le 1989-ben.

Marosi Gábor

– Nagyon sok An-2-es gépet „selejteztek” le az elmúlt években. Mivel a repülős mezőgazdasági tevékenység szinte a nullára esett vissza, ezért az ilyenfajta gépek üzemképtelenné váltak. Ez is egy ilyen repülő volt, amin teljes felújítást kellett elvégeznünk – elevenítette fel Kornyik Csaba, hogyan került hozzájuk a gép. – Azért is vettem meg, mert fiatal és szép, s arra gondoltam, hogy szükség lehet rá a jövőben. Szerencsére lett is feladata – mondta büszkén.

A repülőgépet két hónapig javították Kaposújlakon. Kicserélték az ablakokat, a hajlékony csöveket, a futóműveket, motorral, valamint légcsavarral szerelték fel, lefestették, és korszerűsítették a belsejét. Végül a tizenkét személyes, deszantos repülőgép felújításával a napokban végeztek, hétfőn pedig már el is repültek vele Szolnokra, ahol katonai használatba kerül.

Kornyik Csaba kiemelte: a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban nem volt egyszerű dolguk, ráadásul három szerelőjüket el is veszítették, ketten pedig még mindig betegállományban vannak. Az elmúlt hónapokban a 34 dolgozóból, húszan kapták el a kórt, ami jelentősen „megakasztotta” a munkafolyamatokat.

– Bőven van dolgunk a műhelyben – folytatta az AVIA-Rent Kft. ügyvezetője. – Megrendelésre készül egy An-2-es gép. A repülőnek most szedtük le a szárnyait, ki kell még cserélni a hajlékony csöveket, és más javítások is várnak rá. Számításaink szerint két hónap múlva már régi fényében pompázik a repülőgép. A kollégáim egy Dromedar gépet is szerelnek, de már csak az utolsó simítások vannak hátra, például az üzemanyagszint-jelzőket kell kicserélni. Ez valamikor mezőgazdasági gép volt, de már nincsen rá igény, ezért tűzoltáshoz, illetve szúnyoggyérítéshez lehet használni. A hangárban dolgozunk még egy német, egy ír és egy török repülőgépen is – tette hozzá Kornyik Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában