jó ügy

2021.05.16. 15:52

Tizenöt éve segítik a fogyatékkal élőket a siófoki intézményben

A Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye 12 család felkarolásával indult el másfél évtizeddel ezelőtt. A Máltai Szeretetszolgálat és a siófoki önkormányzat közösen hozta létre az intézményt.

Baka József András

Azóta az intézmény működése a térség 23 településére terjed ki, és jelenleg 43 főről gondoskodnak. Velük különböző foglalkozásokon vesznek részt, például zene- és állatasszisztált terápián, gyógytornán, hittanon. A munkát önkéntesek segítik, elsősorban táborozások, kirándulások alkalmával.

A kirándulások során a gondozottak bejárják az ország nevezetes helyeit, nyáron pedig táborokat szerveznek nekik, sok programmal készülnek a Balatonnál. A járványhelyzet azonban az ő életüket is jelentősen bekorlátozta, ezért az utóbbi időszakban az egyéni foglalkozások, készségfejlesztő játékok, kézműves foglalkozások, filmvetítések kerültek előtérbe.

A 15 éves intézménynél továbbra is a családok tehermentesítése, és a fogyatékkal élők társadalmi befogadásának erősítése.

– A szociális alapellátást nyújtó intézmény a harmadik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, felügyeletre szoruló fogyatékkal élő, illetve autista személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatok kialakítására. Intézményünk célja, feladata – a keresztényi értékrend közvetítése mellett – az intézményben zajló programok lehetőség szerinti folyamatos bővítése, az ellátotti csoportok közösségi életének, integrációjának elősegítése – mondta el Hanyeczné Fülöp Szilvia intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában