távolság

2021.05.23. 09:00

Útnak indulhat az osztály kirándulni

Zöld lámpát kaptak az egynapos osztálykirándulások.

Turbéki B.

Azok az iskolák tudják megszervezni a közösségépítő programot, amelyeknek nem fogyott el a tanítás nélküli munkanapjuk a járvány alatt. Kaposváron van olyan iskola, amelyben már a buszt is megrendelték. A busztársaságoknál az utóbbi három napon égtek a telefonvonalak.

– A járvány előtti évekhez viszonyítva csupán harmadannyi az érdeklődés – mondta Németh József, az egyik nagy kaposvári buszos cég vezetője. – A gond az, hogy nem sok nap maradt, amelyen utazni tudnak az osztályok. Előszeretettel választják a pénteket, így nálunk a legtöbben május 28-ra foglaltak buszt – tette hozzá. Németh József szerint előfordul, hogy a busz megrendelője nincs tisztában az utazás járványügyi feltételeivel. – A buszokat fertőtlenítés után bocsátjuk rendelkezésre, ám utazás közben a maszk viselése így is kötelező – tette hozzá. Mivel idén csupán egynapos osztálykirándulásokat lehet tartani, az árak ugyan nem változtak, de a kilométerek rövidebbek lesznek.

– Idén főleg Keszthely, Pécs, Bikal felé indulnak az osztályok. Azokat a helyeket keresik fel, amelyek látványosságait egy nap alatt meg tudják nézni – mondta Valkó Viktória, egy fuvarozó cég képviselője.

– Sok, fontos közösségi program elmaradt az iskolában, így örülünk, hogy legalább az osztálykirándulást meg tudjuk tartani – mondta Urbán Mónika, kaposvári osztályfőnök. – Már az elsősöket is kétnapos kirándulásra szoktam vinni, nagy jelentősége van a közösségépítésben. Idén leginkább Somogy nevezetességeit, a Balaton-felvidéket, vagy Pécset érhetik el a kaposvári osztályok egy nap keretében – tette hozzá.

A kaposvári Kisfaludy iskolában több osztályból is inkább Kaposvár környéki helyekre mennek. A Gyertyánosvölgy és a Deseda kedvelt célpontnak számítanak.

– Óvatosan állunk hozzá az osztálykirándulásokhoz, mert kellemetlen, ha megrendeljük a buszt, és valami miatt mégis le kell mondanunk – mondta Agócsné Horváth Andrea, iskolaigazgató. Ezért néhány osztályban maguk a szülők vették kézbe a dolgot: felajánlották, hogy autókkal kiszállítják a közeli helyszínekre a gyerekeket.

– Vannak olyan iskolák, ahol a járvány miatt már elfogyott az osztálykirándulásra felhasználható tanítás nélküli munkanap, így előfordulhat, hogy egyes intézményekben emiatt elmaradnak a kirándulások – mondta el lapunknak Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatója.

Az iskolások mellett a busztársaságok örülnek a legjobban annak, hogy szabad utat kaptak a kirándulók. Sokat álltak a buszok garázsban, így a személyszállítással foglalkozók ha nem is teljesen, de fellélegezhetnek, hogy újra igénybe veszik a szolgáltatásaikat.

– Tavaly öt hónapot dolgozhattunk, de ezt sem a megszokott módon, hiszen jelentős hatással volt a pandémia a személyszállításra – mondta Valkó Viktória. – Nem voltak rendszeres fuvarok, örültünk, ha volt heti egy-két megrendelés. Azok a társaságok szerencsésebbek voltak, amelyek kisebb buszokkal is rendelkeznek. Mi, akik nem dolgozói, hanem belföldi és külföldi személyszállítással foglalkozunk elsősorban, nem bővelkedtünk megrendelésben. Bízunk benne, hogy az újranyitással és az átoltottsággal megérkezik az utazókedv is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában