jelenlét

2021.05.11. 14:00

Véget ér a home office, visszatérünk az irodákba

Több hivatalban, munkahelyen véget ér a home office és újra jelenléti munkavégzés kezdődik ezekben a hetekben. Továbbra is kiemelt figyelmet kapnak a higiéniai szabályok, a szájmaszk használata mellett a gyakori kézfertőtlenítés és a távolságtartás továbbra is ajánlott.

Góz Lilla

Csütörtökön este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben a home office végét is bejelentik. A rendelkezés szerint hétfőtől visszavonták a közigazgatásban dolgozók otthoni munkavégzését, valamint a többi szektorban dolgozóknak is javasolták az irodákba, munkahelyekbe való visszatérést.

A kaposvári városházán a járvány alatt is volt ügyfélfogadás, hétfőtől pedig már mindenki visszatért az irodákba és a régi rend szerint dolgoznak.

A Somogy Megyei Kormányhivatal dolgozói is visszatértek hétfőtől, de náluk akad kivétel. Néhány munkatársuk ezt követően is home office-ban dolgozhat. A koronavírus-járvány alatt a Somogy Megyei Kormányhivatal ügyfélszolgálatain védelmi intézkedéseket vezettek be; plexi védőfalat szereltek fel az ügyfelek és ügyintézők között, kézfertőtlenítőt helyeztek ki, rendszeresen fertőtlenítették az ügyfélteret.

A Megyeházán a járványhelyzetben is fogadták az ügyfeleket szigorú szabályok mellett. Mindössze egy-egy munkatársuk dolgozott otthonról. Olyanok, akik kontakt személyek voltak, vagyis a közvetlen környezetükben volt koronavírusos beteg. Továbbra is kötelező a dolgozóknak a szájmaszk használata, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés.

Nem csak az államigazgatási szférában ért véget a home office. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél hétfőtől teljesen megszüntették az otthoni munkavégzést. – Minden területen normál üzemmenet szerint dolgoznak már a kollégáink, de szigorú szabályok betartása mellett. Két­óránként fertőtlenítő takarítást végeznek az irodákban, illemhelyeken. Továbbra is kötelező a szájmaszk használata, nincs kézfogás és húsznál többen nem vehetnek részt az értekezleteken – mondta el Lakatos Edina, a DRV Zrt. sajtószóvivője.

Az egyik siófoki szállodát a múlt héten nyitották újra és már az összes dolgozó visszatért. – A járványhelyzetben napi ügyeletet láttak el értékesítő kollégáink, a többiek home office-ban dolgoztak – mondta Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel ügyvezetője. Hozzátette: a szabályozás szerint csak védettségi igazolvánnyal engedhetik be a vendégeket. Azt tapasztalják, hogy egyre többen szeretnék a pünkösdi hosszú hétvégét a szállodában tölteni.

Sok cégnek és dolgozónak megérte otthon maradni

Több somogyi és fővárosi multivállalatnál maradt még az otthoni munkavégzés. Ez nemcsak a cégeknek jelent előnyt a megtakarítás miatt, hanem a dolgozóknak is. – Egy ügyvédi irodában dolgozom és csak az utazás a munkahelyemre másfél óráig tart, így számomra könnyebbséget jelent, hogy egy éve otthonról dolgozhatok még – mondta el egy kaposvári származású munkavállaló. Egyes szakemberek szerint az otthoni és az irodai munkavégzés elegye, más néven a hibrid munkavégzés lehet a jövő útja. Az Euro­stat 2019-es adatai szerint Magyarországon a 15–64 éves korosztály 1,2 százaléka dolgozott rendszeresen otthonából, miközben az uniós átlag 5,3 százalék volt. A magyar válaszadók 24 százaléka nyilatkozta azt, hogy az otthoni feltételek lehetővé tették volna számára, hogy home office-ban dolgozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában