égi nyomkövetés

2021.05.24. 11:00

Zsákban hozták le a rétisasfiókákat

Rétisasfiókákat gyűrűztek a Kis-Balatonon, Észak-Somogyban és Dél-Zalában.

G. L.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai 20 fészeknél jártak, melyből 14 fészekben volt sasfióka. A fiókák gyűrűzése 11 fészek esetében sikerült, hármat biztonsági okokból kihagytak. Mivel a réti­sasfészkek 25-30 méter magasságban találhatók, a fára alpintechnikával mászott fel a fiókákért a szakterület egyik legjobb madarásza, Berecky Attila.

A fészekben lévő fiókákat egyesével egy erős zsákba helyezte, s óvatosan leeresztette a ragadozó madarak gyűrűzését végző kollégának. A szülők a levegőből figyelték fiókáik gyűrűzését, majd miután a szakemberek távoztak, ismét birtokba vették a fészket. A szakemberek szerint az idei költés jónak mondható, a lakott fészkek nagy részénél két fiókát neveltek a szülők. A rétisas hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke egymillió forint.

Fészkét olyan erdőkbe építi, ahol öreg, magas fák vannak, az emberi zavarás pedig minimális. A nagy testű ragadozó madarak gyűrűzésének elsősorban az a célja, hogy az akár kézi távcsővel vagy fényképezőgéppel leolvasható azonosító révén egyedileg megkülönböztethessék a madarakat. Ennek jelentősége lehet a faj terjedésének nyomon követésében, új fészkelőpárok megjelenése esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában