Minden napra Balaton

2021.06.16. 15:07

Százmilliók érkeztek a Balatonhoz

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 900 millió forintnyi uniós támogatást nyert vizes élőhelyek helyreállítására, valamint élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítására.

Góz Lilla

A beruházásnak köszönhetően kilenc területen valósult meg valamilyen fejlesztés, mint például az ordacsehi berek rekonstrukciója, illetve a Kis-Balaton-medence élőhelyeinek rehabilitációja is megtörtént. A beruházási területeken a becserjésedett száraz és nedves gyepeket, lápréteket jelentős beavatkozással lehetett újra olyan állapotba hozni, hogy képesek legyenek az önfenntartásra. A helyreállított területekhez kapcsolódóan a Természetvédelmi Füzetek újabb három kötete készült el a pályázati forrásból.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója elmondta: az elmúlt években 21 sikeres pályázatnak köszönhetően sikerült fő feladatukat teljesíteniük, a természetet védeniük, őrizniük. – A klímaváltozás első lépésének is tekinthető a két pályázatban megvalósulandó elemek, hogy a vizet a helyszínen tartsuk, főleg a dél-balatoni berkek esetében, a másik terület pedig az őshonos állatok fenntartása, valamint visszanyerni számukra a fajgazdag legelőket – sorolta Puskás Zoltán.

– A kormány számára fontosak azok a környezetvédelmi fejlesztések, amelyek természeti értékeink fenntartását, megőrzését helyezik előtérbe – fogalmazott Móring József Attila országgyűlési képviselő Fonyódon a pályázatok projektzáró rendezvényén. Hozzátette: az elmúlt időszakban lényegesen több forrást biztosítottak a nemzeti parkokra, a korábbi 700 ember helyett, ma országszerte 1500-an dolgoznak a parkokban, ahol csodálatos környezetben kirándulhatnak, pihenhetnek a turisták.

Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában