iskolaelhagyók

2021.06.16. 14:00

A ballagásig fogják a somogyi diákok kezét

Műhelyfoglalkozásokkal, közösségi napokkal több mint hatezer általános iskolás és óvodás részvételével dolgoztak pedagógusok és civil szervezetek azon, hogy csökkentsék a lemorzsolódást az iskolákban, óvodákban.

Góz Lilla

20210612 Mórahalom Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium ballagás Képen: a ballagó diákok 2021 tarisznyája Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

– Évek óta adatokat kell szolgáltatni a lemorzsolódásról az Oktatási Hivatal Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központjának, ebben szerepelnek például a hiányzások, bukások – mondta el Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. Hozzátette: a 12 kaposvári iskola esetében pár ezrelék csupán a lemorzsolódás.

Az Oktatási Hivatal Programjának keretében először az iskolákban és óvodákban helyzet- és okfeltárás zajlott, amely alapján cselekvési tervet készítettek a pedagógusok, akik szakirányú továbbképzésen is részt vettek. A lemorzsolódásban veszélyeztetett tanulók műhelyfoglalkozásokon vettek részt, és ennek is köszönhető a pedagógusok tapasztalatai szerint, hogy csökkent az iskolaelhagyók száma. – A lemorzsolódás fő oka a családi környezetből hozott hátrányos helyzet, a szegénység és az iskolázatlanság – mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna. – Több kaposvári iskolában nincs ilyen probléma, ahol pedig van lemorzsolódás, ott sem éri el a kritikus mértéket.

A kaposvári mellett kutasi és csurgói iskolák is részt vettek a programban. – 110 gyerek jár az iskolába, köztük többen hátrányos helyzetűek – mondta el Sikesdi Veronika, a csurgói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tagintézmény-vezetője. Hozzátette: az Oktatási Hivatal 2017-ben indult programja révén a tanulók megsegítése érdekében a pedagógusok képzéseken vettek részt, továbbá családi napon próbálták a szülőkben tudatosítani, mit tegyenek annak érdekében, hogy gyermekeik ne morzsolódjanak le. A programban tan- és sport­eszközöket is kapott az iskola. – A napokban készítettem el egy friss jelentést, jelenleg 1,2 százalékos a lemorzsolódás – mondta az igazgató. – Pozitív irányú elmozdulást tapasztalunk, ami több év munkájának eredménye.

Tíz százalék alatti lemorzsolódást vállalt hazánk az unióban

Somogy megyében 17 általános iskolából 4412 tanuló és 15 óvodából 1270 kisgyermek részesült a program által nyújtott szolgáltatásokban. Az intézményi komplex cselekvési tervek kidolgozásában és megvalósításában közvetlenül 77 iskolai pedagógus és 30 óvodapedagógus működött közre. A somogyi általános iskolákban több mint háromezer diák részvételével szerveztek helyi közösségi napot, az óvodák gyermekközösségi napján pedig több mint ezren vettek részt. Hazánk oktatáspolitikájában az Európai Unióban azt vállalta, hogy tíz százalékot nem haladják meg a lemorzsolódások az oktatási intézményben, amelyet országszerte tartani is tudnak az iskolákban, óvodákban, gimnáziumokban és szakiskolákban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában