2021.06.21. 17:00
A régió legjobb fagylaltkölteményei versenyeztek Lellén
Hétfőn délután Balatonlellén a Geleta Cukrászdában a régió legkülönlegesebb fagylaltjai mérkőztek meg egymással. Két kategóriában, tizenhat fagylaltköltemény versengett a zsűri és a közönség kegyeiért. Idén a Piccolo Re, és a Rozmaringos málnás étcsoki nem talált legyőzőre.
Fotó: Nemeth_Levente
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megrendezi tagjai számára a versenyt. Kezdetben szűk szakmai megmérettetésnek indult az esemény, ám mára szinte fesztivállá nőtte ki magát.
– A járványhelyzet ezt a versenyt is kicsit átalakította – mondta el Erdélyi Balázs az ipartestület szakmai elnöke, és a régiós verseny zsűritagja. – A zsűri két napon keresztül járja az országot, hogy a régiós megmérettetéseken eldöntse, mely fagylaltok juthatnak tovább a döntőbe. Balatonlellén, a Geleta Cukrászdában most Somogy, Tolna, Baranya, és Zala legkiválóbb fagylaltjai kóstolhattuk meg. Két kategóriában osztottunk helyezéseket.
A régió legjobb fagyiját keresték Lellén(fotó: Németh Levente)
A normál kategóriában az első helyet a nagykanizsai DaCrema Fagyizóban alkotó Wilheim Dávid szerezte meg Piccolo Re fantázianevű fagylaltjával. A második helyet Szédítő dió névvel Vadócz Jenő tudhatja magáénak a balatongyöröki Promenád Kávéházból. A Birsalma sajt nevű fagylalt lett harmadik, melyet Böröczky-Asztalos Ágnes készített a balatonszemesi Margaréta fagyizóban.
Ebben az évben „Egy a természettel, erdők mezők ízei” címmel is hirdetett versenyt az iparkamara, a vadászati világkiállítást népszerűsítendő. Ebben a kategóriában az első helyet a dunaföldvári Nagy László szerezte meg a Marcipán Cukrászdából Rozmaringos málnás étcsoki fagylaltjával. A második helyet pedig ismét Böröczky-Asztalos Ágnes szerezte meg Sós mandula mézes áfonyával elnevezésű fagylaltkölteményével.
A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval készülnek. A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesíthetők és díszíthetők. A zsűri elnöke a hétfői versenyen Szűcs Árpád volt, míg a zsűri tagjai Erdélyi Balázs, és Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere. A továbbjutó fagylaltremekek részt vehetnek a július 5-én Budapesten, az iparkamara székházában megrendezett országos döntőn. Közülük választják ki majd a 2021-es év legjobb fagyiját.