árak világa

2021.06.02. 20:00

Tudatos vásárlással kapcsolatos feladatok várták a középiskolásokat Fonyódon

Tudatos vásárlókat szeretnének nevelni a fonyódi bacsákosokból. Ehhez a tervhez nyújtott lehetőséget az a több lépcsőből álló, „Iránytűvel a tudatosabb életért” fogyasztói tudatossággal kapcsolatos pályázat, amelyet a fonyódi intézmény a kaposvári Compass egyesülettel közös projektben valósíthatott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóvoltából szerdán.

Turbéki Bernadett

Fotó: TIBOR KOVACS

Négy asztalnál, különböző témájú feladatok várták a Siófoki SZC Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola tanulóit az interaktív rendezvényen. A szerdai, inkább elmélettel foglalkozó program első fejezetét a múlt héten már megtartották a pályázat első lépésekéntt a gyakorlatban: Egy irányított, vásárlói napot tartottak a fonyódi piacon.

– A tudatos vásárlás kapcsán ellenőriznünk kellett magunkat és a kereskedőket is. Az egyik feladatban például a kapott blokkot elemeztük – mondta Hillsenrath Dániel, aki azt is elárulta, hogy ha nagy értékű árut vásárol, figyelmet szentel a termék árának, minőségéről pedig személyesen igyekszik meggyőződni. – Az idő pénz, így mindig a legközelebbi, vagyis a leggyorsabb elérhetőséget részesítem előnyben – tette hozzá a középiskolás fiú.

– Azt, hogy miként váljunk tudatos fogyasztókká, nem az iskolapadban lehet igazán megtanulni. Ehhez nagy segítséget nyújt az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020–ban kiírt pályázata–mondta a szerdai, fogyasztóvédelmet középpontba állító interaktív napon Horváth Péter, a Siófoki SZC főigazgatója. – A termékek minőségével kapcsolatosan arra is fel kell hívni a fiatalok figyelmét, hogy vannak olyan „kereskedők”, akik abból igyekeznek megélni, hogy rossz minőségű termékekkel csalják ki a pénzünket. Így károsítva a fogyasztókat és a többi kereskedőt. A témához szorosan kapcsolódik az adatvédelemi csalás is, amelyek elsősorban az internetes vásárlásokkal helyezhetők összefüggésbe – tette hozzá a főigazgató.

– Minden olyan tanóra, amelyik nem az iskolai keretek között zajlik, inspirálja a gyerekeket, jobban megmarad az élmény – emelte ki a fonyódi intézmény vezetője, Homor Judit.

Miközben körbe vezettek bennünket az udvaron, a fiatalok lelkesen oldották meg a garanciával, a reklámmal, vagy éppen a jótállással kapcsolatos feladatokat.

– A kérdések nyolcvan–kilencven százalékát meg tudtam válaszolni – mondta büszkén a turisztika szakirányra járó Orsós Mónika.

A Compassnak is új volt a téma

A szerdai rendezvényre a Compass egyesület tizenegy önkéntessel érkezett, hogy száz diákot segítsenek eligazodni a tudatos fogyasztás világában. – Nagy lehetőség van a hasonló rendezvényekben, hogy a turisztikai tanulmányokat folytató hallgatóink találkozhassanak például azzal, milyen fontos az idegennyelv használata, – tette hozzá Varga Yvette, az intézmény igazgatóhelyettese. Ebben segítette őket a pályázat kapcsán együttműködő partnerünk, a Compass Egyesület.

– A mai nap a mi életünkben is egy mérföldkő, mert a pályaorientációval, pályakorrekcióval kapcsolatos iránymutatásunk mellett most egy teljesen új témával foglalkozhattunk. A Compass jóvoltából az Erasmus plus programmal és az Iskolai Közösségi Szolgálat lehetőségeivel is megismertettük a résztvevőket – mondta Eglyné Katona Andrea, a Compass Egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában