elismerés

2021.06.09. 20:00

Aranyat ér a jó tanár, de néha virág sem jut

A tanév végével több lesz az iskolai szülői munkaközösségek munkája is. A pedagógusoknak kinyilvánított köszönet tárgyiasítása nem is olyan egyszerű.

Turbéki Bernadett

Aranylánc nyolcvanezerért; az egyik kaposvári iskolában ezzel köszönte meg a tanító néni munkáját a szülői közösség. Ez természetesen egy szélsőséges példa, s sok szülő ennél kevesebbet sem szívesen áldoz ajándékra, mondván: ők sem kapnak a munkájukért külön jutalmat.

– Több problémát vet fel az év végi ajándékozás. Vannak olyan pedagógusok, akik többet tesznek az osztályért, és vannak, akik csak annyit, amennyi a dolguk. A kettő között óriási különbség lehet, ahogy a szülők pénztárcája között is: egyiknek dagad a pénztől, a másiknak meg szinte üres – mondta a kaposvári Varga Sándor, aki kétgyermekes apukaként úgy tapasztalta, közösségi szinten gyakran alakulnak ki konfliktusok az év végi ajándékozás körül, mert nem minden szülő veszi figyelembe, hogy a másik milyen anyagi helyzetben van, ráadásul kevesli a szülők aktivitását is.

Salameh Mónika az egyik kaposvári általános iskolában SZMK-tag, gyermeke osztályközösségéért gyakran vállal feladatokat. Amikor felkerestük, éppen hetven szál rózsát osztott szét vázákba.

– Pedagógusnap alkalmából minden kisgyerek ad egy szálat a tanító néniknek, így nem lesz vita, hogy kinek a gyereke adja át az ajándékot – mondta. – A korábbi években mindig igyekeztünk élményt ajándékozni a tanító néniknek, legutóbb színházbérletet kaptak, ám jött a pandémia, és hiába akartunk jót, sajnos nem tudták kihasználni a lehetőséget. Idén szóba sem jöhetett hasonló, ezért mással lepjük meg őket. Maradandó, ám egyénre szabott ajándékot kapnak, és persze a szokásos virág sem marad el – tette hozzá a háromgyermekes anyuka, aki szerint idén rengeteg nehézség adódott a szülőkkel való kommunikációban.

– A járvány miatt alig találkoztunk, és van olyan szülő, akit hónapok óta nem láttam. Így nem tudtunk közösen ötletelni, mint máskor. Nálunk van pedagógus a családban, tudom nagyon jól, hogy a fényképekkel ellátott tálcát, bögrét nem mindig teszik ki, inkább a saját családjuk fotóit részesítik előnyben – tette hozzá. Arra is kitért, hogy nem elég kitalálni, mi legyen az ajándék, a pénznek is utána kell járni, gyakran hetekbe telik, míg össze tudják szedni a szülőktől, mert hogyan nézne ki, ha a tanító nénik szednék be a pénzt a saját ajándékaikra.

Rózsacsokor helyett gyógynövény

– Jólesik, amikor gondolnak ránk, persze én jobban örülök egy rajznak a gyerekektől, mint valami drága vázának. Idén egy mesekönyvet vettek közösen a szülők, amelyiknek az első oldalára beragasztották a ballagó gyerekek fotóit, és még egy verset is írtak az óvodáról közösen – mondta Torma Tamásné kaposvári óvodapedagógus. – Van olyan ismerősöm, aki az évek során annyi porcelánvázát kapott, hogy egy négyméteres polcrendszert betölt a gyűjteménye. Lassan múzeumot nyithat – tette hozzá nevetve. – Szerencsére az évek során nagyon sok kreatív megoldással találkoztam a szülők részéről, az egyik legemlékezetesebb, amikor virágcsokor helyett gyógynövényeket kaptunk, amelyek ma is a kertünk hasznos ékességei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában