keserédes mézbiznisz

2021.06.08. 09:00

Az akác elfagyott, másodvirágzásban pedig kevés a nektár

Áremelkedést és a hársmézek reneszánszát hozhatja el az idei esztendő, miután az akác bimbói elfagytak a tavaszi hidegben.

Koszorus R.

A méhészek még bizakodtak a másodvirágzásban, de az nem annyira intenzív, mint a normál rügyfakadás. – Most már virágzik az akác, de ez csak második virágzás, nincs annyi nektár – mondta lapunknak Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. Hozzátette: az szinte borítékolható, hogy a megszokottnál sokkal kevesebb méz lesz az idén. Szerinte egy közepes évhez képest is csak a mennyiség 15-20 százalékára lehet számítani akácmézből. Emiatt nem kizárt az áremelés, de Mészáros János szerint csak minimálisan lehet növelni az árat. – Van egy korlát, hiszen ha túl magas az ár, nem veszik meg az emberek. A méz nem tartozik a legfontosabb árucikkek közé. Ha drága, inkább lemondanak róla.

Hanzel Róbert szerint kevesebb a virág, így aztán nagy csodát nem kell várni a beporzóktól. – Csak enyhe gyarapodás látható – mondta. – Jóval kevesebb a virág, a nektár mennyisége pedig az időjárástól függ. Az utóbbi időszakban szélsőséges volt az időjárás, hideg reggelekkel, hűvös nappalokkal. Ez pedig nem tett jót a virágzásnak.

Tóth Viktor balatonboglári méhész szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen eredményt hoz a másodvirágzás, de szerinte sem fogja tudni jelentős mértékben pótolni a kieséseket. – Most lesz még csak jó idő. Raktunk ki még mérlegeket, hogy pontosan lássuk, mire számítsunk.

Nem jók a kilátások a repcével sem, hiszen csökkent a termésterülete Somogyban. Mészáros János elmondta: az egyesületi tagok közül többen arról számoltak be, hogy ahol eddig repce volt, most kukorica vagy más gabona virít. Ahol viszont van repce, ott nagyon szépen tudott fejlődni a sok eső miatt, bár a méhészek a sárban alig tudták megközelíteni az ott gyűjtő méheket. Az esős, hideg időben nem nagyon volt lehetőségük gyűjteni a rovaroknak, így előreláthatóan a repceméznek sem leszünk bővében. – A legöregebb méhészek sem emlékeznek ilyen időjárásra, ami sem az akácnak, sem a repcének nem kedvez – mondta Mészáros János.

Mivel sem az akác-, sem a repceméztermés nem lesz jó az idén, a figyelem más fajtákra irányulhat a méhészek szerint. – Nem kell leállni a mézfogyasztással, mert annyi biztosan lesz, amennyi fedezi a szükségleteket – hívta fel a figyelmet Mészáros János. – Az akác biztosan drágulni fog, de a hárs-, napraforgó-, gesztenye- és vegyes mézek olcsóbbak lehetnek a slágerterméknél.

Tóth Viktor azt is elmondta: tavaly már több száz forinttal emeltek az árakon, idén pedig további emelésre kényszerülnek. Szerinte luxuscikk lehet az akácméz, de még mindig ott van alternatívának a hárs- és a napraforgóméz, amely a boglári méhészetnél is az olcsóbb kategóriába tartozik, már ha közvetlenül a termelőtől veszi a kedves vásárló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában