különleges segítség

2021.06.29. 13:42

Bagolyfiókát mentettek a balatonboglári strandon

Hétfőn találtak és mentettek meg egy erdei fülesbagoly fiókát a balatonboglári strandon. Erről számolt be közösségi oldalán Ceglédi Ádám természetfotós.

Barkóczy László

– Hétfői napon jött a megkeresés, hogy a boglári platán strandon nyaralók egy bagolyfiókát találtak. – emlékszik vissza Ceglédi Ádám. – A madarat a késő délutáni órákban sikerült átvennem, ahol kiderült, hogy egy erdei fülesbagoly fióka szorult az emberi segítségre.

A megtaláló elmondása szerint többször is megpróbálták létra segítségével feltenni a madarat egy fára, de miután harmadszor is a földön kötött ki, betették egy dobozba és vigyáztak rá, mivel nagyon sok ember fürdött és pihent aznap a helyszínen.

– A többi fiókát látva arra tippelek, hogy a talált madár lehet a többiek közül a legkésőbbi kelés, vagyis a talált példány lehet a leggyengébb madár. – folytatta Ádám. – A fogásával valami probléma lehet, mivel nincs igazán erős szorítása, a kezemen is nehezebben tud megállni. Viszont külső sérülést nem tapasztalok, egyszerűen csak gyengén fog. Az erős fogás pedig a zsákmányszerzéshez elengedhetetlen a madár számára.

Az, hogy pontosan mi lehet a probléma, azt majd a szakemberek fogják tudni megállapítani. Mindenesetre a megtaláló helyesen cselekedett, elismerést érdemel, amiért vigyáztak rá és elzárták a tömeg elől. Viszont Ádám szerint fontos megjegyezni, hogy nem minden fiókát kell megmenteni, erről egy részletes olvasmányt ajánlott olvasóinknak.

– A madarat Szabó Gábor természetvédelmi őr segítségével fogjuk olyan szakemberekhez eljuttatni – mondta el Ádám. – Ők gondoskodnak a madár felneveléséről, valamint szakszerű ellátásáról. Bízom benne, hogy hamarosan önálló, hosszú életet élhet a természetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában