új utakon

2021.06.15. 16:00

Folytatják a 67-es út fejlesztését Kaposfürednél

Elkezdődött a 67-es út kaposfüredi szakaszának fejlesztése. A valamivel több mint három kilométeres részt kétszer kétsávossá bővítik. A csaknem nyolcmilliárd forintos beruházással várhatóan 2023 tavaszán végeznek majd.

Marosi Gábor; [email protected]

A régészek és a munkagépek is dolgoznak már Kaposfürednél a 67-es út mentén. Ottjártunkkor egy markoló pakolta a földet a teherautókra, majd a kupacokat elszállították pár száz méterrel arrébb. A kivitelezés néhány nappal ezelőtt kezdődött el a Kaposfüred és a Juta közötti szakaszon. Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója a beruházással kapcsolatban rendezett keddi sajtótájékoztatón kiemelte: szimmetrikus pályabővítést hajtanak végre, ami azt jelenti, hogy nem párhuzamosan építenek kettő sávot, hanem a meglévő út mellett jobb és bal oldalról is kialakítanak egyet-egyet.

Nagy Róbert elmondta: a beruházás a meglévő kétszer kétsávos út déli végétől, az úgy nevezett turbó körforgalomtól, a 61-es út keresztezéséig tart majd. A több mint három kilométeres szakasz bővítése hazai forrásból, csaknem nyolcmilliárd forintból épül meg várhatóan 2023 áprilisára, ezután pedig ott is óránkénti száztíz kilométeres sebességgel lehet majd közlekedni – fogalmazott a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Kaposfürednél az Állomás utcánál külön szintű kereszteződést (hidat) is építenek, amely az autósok mellett a kerékpárosok közlekedését is biztosítja majd. Az eseményen elhangzott: a közvilágítást is fejlesztik, emellett egy üzemi hírközlő hálózat is épül, de több más kiegészítő feladatot is el kell végeznie a kivitelezőnek. A fejlesztéssel viszont még mindig nem készül el teljesen a 67-es út kétszer kétsávosítása Kaposvár és az M7-es autópálya között. A Látrányt elkerülő tizenegy kilométeres szakaszt is bővíteni kell. Ennek a fejlesztése várhatóan idén szeptemberben indulhat el, 2023 karácsonyra pedig el is készülhet.

Szigetvár felé is duplázni kellene a sávokat

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a sajtóeseményen elmondta: a 67-es főút fejlesztésének hírére egyre több vállalkozás kezdett el érdeklődni Kaposvár iránt. Ennek az lett a következménye, hogy a városban beteltek az ipari parkok, ezért most kettőt is bővíteni kell. Az egyik a Dombóvári utcában lesz, ahová a világ második legnagyobb üveggyára települ, a másik pedig közvetlenül a 67-es főút mellett. Szita Károly arról is beszélt, hogy a megyeszékhelyek közötti közvetlen útkapcsolatot is meg kell teremteni. Szükség lenne arra, hogy Kaposvár és Pécs között mihamarabb megépüljön egy kétszer kétsávos út, különben a Dél-Dunántúl „csúszása” továbbfolytatódik és megállíthatatlan lesz. A polgármester hozzátette: ez több formában is megvalósulhat, az egyik elképzelés az lenne, ha tovább folytatnák a 67-es út bővítését Szigetvárig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában