VIDEÓ

2021.06.26. 15:26

Háborús utcakép: száz éve nem volt ilyen katasztrófa Kadarkúton

Hatalmas pusztítást végzett a péntek esti vihar Somogyban. Kadarkúton háztetőket vert szét a jég, és a viharos erejű szél épületre, úttestre dőlt fákat, leszakadt ágakat hagyott maga mögött.

Kovács Gábor

A várost ért pusztítás jelképe lehetne az a fehér gólya, melynek élettelen teste a Kaposvárról bevezető út mentén hevert. A fészke nem messze a villanyoszlopon, próbált menekülni a fák alá, de a teniszlabda nagyságú jégdarabok kíméletlenül végeztek vele.

– Siralmas! Nem térek magamhoz! Nem tudom, lesz-e segítségem... – állt karba font kézzel a háza előtt Csermann Zoltán, és elfutotta a szemét a könny. A környező épületek tetői romokban, tűzoltók és az ott lakók közösen bontották a palát, cserepet.

– Egymásnak megyünk segíteni! – szólt oda komoran Nagy Balázs, miközben az autójába pakolt egy létrát.

– A nagymamám lakik itt, de a mentő elvitte, mert a bokáját törte a nagy idegeskedésben –mondta a babakocsit toló Váradi-Kujbus Renáta.

 

– Az a dobogás félelmetes volt! Sokkot kaptam... – panaszolta Csólig Gyuláné. – Előbb borsónyi jég esett, volt egy kis szünet, aztán iszonyatos erővel rákezdte. Azt hittem, vége a világnak.

Az ágyban fekvő beteg nyakába folyt a víz

Túri Józsefné bevezetett a háza udvarára, miközben a tűzoltók a tetőn dolgoztak.

– Egyik pillanatban még sütött a nap, aztán pingponglabdányi jegek potyogtak – idézte fel a péntek estét. – Negyedórán át tartott, ennyi idő alatt tönkrement a lakás, egy egész élet munkája. A mennyezet oda, folyt be a víz, a bútorok eláztak. Több milliós a kár. A férjemet én ápolom, mert ágyban fekvő súlyos beteg, neki a nyakába folyt az eső.

Kosaras emelővel érkezett a Kötél Életmentő Egyesület, szükség volt az ő munkájukra is.

– Somogy történetének egyik legsúlyosabb jégverés katasztrófájával szembesültünk – mondta Bodó László, a Kötél vezetője. – Olyan az utcák képe, mintha egy háború pusztított volna: a tetők szétbombázva, az autók összetörve. Csak reménykedem benne, hogy néhány nap alatt sikerül elhárítani a károkat.

Adománygyűjtést kezdeményez a képviselő

Ilyen természeti katasztrófa nem volt Kadarkúton az elmúlt száz évben, állította a település vezetője.

– Szinte minden utcában sok a megrongálódott ház, és az autók 90 százalékát elverte a jég – vette számba a károkat Karsai József polgármester. – Százas nagyságrendű a szétvert épületek száma. Elkeseredett mindenki, hiszen az emberek bérből, fizetésből élnek, és akinek nincs biztosítása, nagyon kétségbeesett. Az önkormányzat igyekszik támogatást szerezni, fóliákat osztunk, és kormányzati segítséget várunk, mert tényleg nagy a baj.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője is a helyszínre sietett.

– Megdöbbentő a látvány, brutális károkat okozott a vihar – mondta a képviselő. – Azon dolgozunk a katasztrófavédelemmel, az önkormányzattal, hogy felmérjük a károkat, és mindent megtegyünk a helyreállításért. Azt láttam, hogy szakszerűen ment a mentés, a hivatásos tűzoltók az önkéntesekkel együtt dolgoznak. A kormányhoz fordulok majd támogatásért, és kezdeményezni fogom, hogy egy adománygyűjtési akciót indítsunk, mert szükség van a segítségre, az összefogásra.

A palatetőket megsemmisítette a jégverés

Neszményi Zsolt kormánymegbízott Wéber Antallal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével egy kadarkúti utcán tanácskozott.

– Vigasztalan képet mutat a város, hiszen a palatetős házak fedele gyakorlatilag megsemmisült – mondta a somogyi kormánymegbízott. – Reggel óta házról házra járnak a katasztrófavédelem munkatársai. A helyi önkéntes tűzoltók is itt vannak, sőt a szomszédos településekről is érkeztek önkéntesek, akik segítenek a károk elhárításában.

A megyei műveletirányítási központba több, mint száz bejelentés érkezett, többnyire Tab, Kaposvár környékéről és a Balaton déli partjáról. Ságváron húsz helyről kérték a tűzoltók segítségét, sok helyen elektromos vezetékekre dőltek fák. Mezőcsokonyán egy családi ház udvarán álló huszonöt méteres fenyőfa hasadt ketté, Fonóban egy húsz méteres fa ága szakadt egy garázsra. Zics külterületén több fa is kidőlt, Balatonszárszón az Orgona utca és a József Attila utca sarkánál egy fa teljesen elzárta az utat. Az esti vihar után több település is ideiglenesen áramellátás nélkül maradt, csaknem 3000 somogyi fogyasztót érintett áramkimaradás. Karád környékén gyümölcsösöket tett tönkre a jégverés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában