munka világa

2021.06.01. 09:00

Nagyon fontos Somogyban a közmunkáskéz

Negyvenötmilliárd forinttal kevesebb pénz jut 2022-ben a startmunkaprogramokra, derült ki a jövő évi költségvetési tervezetből. A kabinet az idei 165 milliárd forint után jövőre 120 milliárd forintot tervez elkölteni erre a célra. Néhány polgármester úgy véli, így még nehezebben tudják majd ellátni a települési feladatokat.

Marosi Gábor

Fotó: Lang R.

Hat éve még többtucatnyi, idén nyolc embernek ad munkát a göllei önkormányzat a közmunkaprogramban. Novák Márk polgármester megkeresésünkre elmondta: ekkora létszámmal nehéz rendet tartani a faluban, de igyekeznek mindennel végezni.

A közmunkások között mindösszesen két férfi dolgozik, akiknek a legtöbb feladatot most a fűnyírás adja. Az önkormányzat két főállású dolgozót is alkalmaz, akik besegítenek a munkába, de így is nehezen bírják, ezért még legalább két emberre lenne szükségük. Novák Márk hozzátette: ha jövőre még kevesebb dolgozójuk lesz, akkor muszáj lesz gépeket vásárolniuk, hogy hatékonyabban tudjanak majd dolgozni.

A Belügyminisztérium áprilisi adatai szerint Somogyban 3212-en dolgoznak közfoglalkoztatottként. A számuk évről évre csökken, 2016-ban például majdnem 11 ezer közmunkás volt a megyében. Süle Tibor, a kevesebb mint háromszáz lakosú Alsóbogát polgármestere szerint: nincs azzal baj, ha a közmunkaprogramot lassan „kivezetik”, de párhuzamosan indítani kellene helyette valami mást, mert a települési feladatokat ugyanúgy el kell majd látni.

– Nemes és hasznos céllal jött létre a közmunkaprogram – mondta Süle Tibor. – Akik benne dolgoznak, sok értéket teremtettek helyben, nem beszélve arról, hogy mennyi beruházás kísérte a munkájukat. A mezőgazdasági programban például sok tízmillió forintot költöttünk el eszközökre. Fúrt kutunk van, és kiépítettünk egy öntözőrendszert is. Nagyon bánnám, ha évek múlva minden az enyészeté lenne – fogalmazott a polgármester. Süle Tibor hozzátette: hét embernek adnak munkát, a sok feladattal azonban nehezen birkóznak meg, ezért ő és a falugondnok is rendszeresen besegít.

Több fizetés, hatékonyabb munka

Major János, Juta polgármestere sem örül annak, hogy jövőre kevesebben dolgozhatnak a közmunkaprogramban. Ebben a formában jelenleg négy embert alkalmaznak, hárman pedig főállásban látják el a feladatokat. A település vezetője elmondta: most sem egyszerű a dolguk, mert nagy területet kell kaszálniuk, viszont kevesen vannak, ezért inkább pluszdolgozókra lenne szükségük. Major János úgy véli: főállású önkormányzati alkalmazottakkal és több fizetéssel sokkal hatékonyabban lehetne dolgoztatni.

Vésén jelenleg tíz embert alkalmaznak közmunkásként, újabbakra nincs szükség, mondta Bertók László polgármester. Hozzátette: ha az önkormányzat szeretne, akkor sem tudna új embereket felvenni, mert sokaknak van állása, a jelenlegi közmunkásokat is nagyon nehezen „gyűjtötték” össze.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában