jó minőség

2021.06.15. 21:00

Kései a szüretkezdés a somogyi cseresznyéskertekben

Háromhetes késéssel, pénteken kezdték el szedni a cseresznyét a kaposszerdahelyi gyümölcsösben. A ropogós gyümölcsöt alapos válogatás után tették csak a ládába, mert némelyik szem még nem pirosodott meg eléggé. A Tomka család birtokán többfajta később érő cseresznye is megtalálható, csak július közepére végeznek a szüreti szezonnal.

Marosi Gábor

Az időjárásra nem lehetett panasz pénteken, végre igazi nyárias időben szedték a szebbnél szebb pirosló cseresznyét Tomkáék. A ládákba egyenként tíz kiló cskalov, valamint bigaro bourlat fajta került, de szedtek már néhány kilót a cseresznyék királynőjeként emlegetett szomolyai feketéből is.

– Az elmúlt öt esztendő alatt nem volt ilyen, hogy csak június elején álltunk neki az első szedésnek – mondta Tomka Anna családi gazdálkodó. – Szerencsére szépen fejlődnek a szemek, az elmúlt időszakban sok esőt kaptak, a napsütéstől pedig már pirosodnak is. Azt gondolom, hogy az idén átlagon felüli termésre számíthatunk, a 15 éves fákról körülbelül egy mázsát tudunk majd leszedni. Fajtánként változhat a termésátlag, a szomolyai fekete apróbb szemű, ezért azok a fák mintegy harminc kilót adnak csak – mondta a családi gazdálkodó.

A gyümölcs egy részét Budapestre, a biopiacra szállítják, és árulnak a Római parti piacon is. Tomkáék a cseresznyéből lekvárt, gyümölcssajtot és befőttet is készítenek. Tomka Anna kiemelte: a tavaszi időjárás két cseresznyefajtánál – a germersdorfinál és a katalinnál – körülbelül 10-20 százalékos veszteséget okozott. A gyümölcsök minőségére összességében nem lehet panasz, a szemek édesek és ropogósak – tette hozzá a tulajdonos.

A kaposszerdahelyi területen egy hektáron összesen 310 cseresznyefa található. Néhány fajta ágain még csak most kezdtek el pirosodni a szemek, az utolsó szedhető fajta majd a katalin lesz.

Nagy drágulást hoz a gyenge termés

Kelemen Péter, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke megkeresésünkre elmondta: Somogyban is előfordulnak cseresznyeültetvények, de nem akkora területen, mint Pest, Fejér, Szabolcs-Szatmár vagy Bács-Kiskun megyében. Kiemelte, hogy bizonyos fajtáknál jelenleg tisztuló hullások figyelhetőek meg, ami azért van, mert a tavaszi fagyok után hideg volt az idő. Tekintve, hogy gyenge lesz a termésátlag és sok importra sem lehet számítani, vélhetően a gyümölcs ára is drága lesz idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában