digitális oktatás

2021.06.19. 12:00

Kevesebbet sportoltak és olvastak otthon a gyerekek

A szülők fele szerint okozott a járvány valamilyen lelki vagy mentális problémát, viselkedészavart a gyermekeiknél az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése szerint. Azóta azonban a fiatalok igyekeztek regenerálódni, s optimistán tekintetnek a nyár elé.

Kovács Gábor

A felmérésben leginkább azt tudakolták, hogy viselték a vírus miatt hónapokig tartó bezártságot a fiatalok. Az online kérdőívet 1019 szülő töltötte ki. A középiskolás gyerekeknél minden második szülő szerint okozott a járvány valamilyen lelki vagy mentális problémát, viselkedészavart. A leggyakoribb pszichés tünet, ami a pandémia alatt jelentkezett a fiataloknál, az a szokatlan fáradtság (67 százalék), a tartós szomorúság és üresség érzete (65 százalék), valamint az alvászavarok (53 százalék). Minden második szülőnek reménytelenségről, pesszimizmusról számolt be gyermeke. Ugyanennyien mondták, hogy a fiatalok a korábban érdekes, élvezetes tevékenységek iránt elvesztették az érdeklődésüket. Magas arányban, a fiatalok 41 százalékánál alakultak ki evészavarok a pandémia alatt, a diákok harmadánál pedig dühkitöréseket, agressziót, elzárkózást tapasztalt a család.

A fiatalok baráti kapcsolataira is kihatott a járvány, állítja az SOS Gyermekfalvak kutatása. A szülők 60 százaléka szerint negatívan befolyásolta a járvány a gyermekük társas életét, kevesebb barátjuk lett, lazultak, nem ritkán egyenesen megszűntek a kapcsolataik. A szülők szerint a gyerekek 40 százaléka örült, hogy visszatérhet az iskolapadba, 33 százalékuk azonban bizonytalanná vált, 27 százalékuk pedig a jövőben is otthonról tanulna.

A szülő-gyerek kapcsolatot a járvány kevésbé érintette negatívan. A válaszadók fele szerint nem volt hatással az összezártság a kapcsolatukra, sőt 26 százalék szerint egyenesen javult a viszonyuk. Az otthon töltött hónapok alatt átalakult a fiatalok szabadidős tevékenysége. A megkérdezett szülők 65 százaléka szerint a gyerekük kevesebbet sportolt, és ugyanennyien állítják, hogy a digitális oktatáson felül jóval többet használták az internetet. Azonban a fiatalok olvasási kedve nem jött meg a bezártságtól. Csak minden ötödik gyerek forgatott több könyvet. A házimunkába sem szálltak be jelentős aktivitással az otthon töltött idő alatt, csak minden negyedik diák segített többet a szüleinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában