drv

2021.06.11. 11:30

Kötbér-moratóriumot hirdettek a vendéglátósoknak

A veszélyhelyzet végéig nem kell a nem lakossági felhasználóknak szerződésszegési kötbért fizetniük a víziközmű-szolgáltatáshoz kapcsolódóan megszerzett kvótamennyiség túllépése miatt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. működési területén, közölte a társaság csütörtökön.

Koszorus Rita

Azt is írták: a most meghirdetett moratóriummal a DRV azonnali segítséget kíván nyújtani a helyi, elsősorban a Balaton környéki kisvállalkozásoknak és vendéglátósoknak is. Korábban a Somogyi Hírlapnak nyilatkozó vállalkozók nehezményezték a vízkvóta megváltási kötelezettséget, amelyet éveken át nem kért tőlük a szolgáltató.

A hozzájárulás mértékét az adott felhasználási hely egy napi ivóvízigénye határozza meg. A jogszabály szerint a megszerzett kvótamennyiség túllépése szerződésszegésnek minősül, amely miatt a szolgáltató kötbért érvényesíthet.

Az érintett vállalkozók – ahogyan korábban elsőként a Somogyi Hírlap erről beszámolt – nehezményezték, hogy a Covid-járvány okozta lezárások és a hűvös idő miatt amúgy is gyengébb tavaszi szezon után a nyarat egy jelentős, esetenként több százezer forintos kiadással kezdik. A DRV megjegyezte, az eddig kirótt kötbérek összege vállalkozásonként átlagosan jellemzően néhány tízezer forint körül mozgott, viszont a befizetendő teher egyes vállalkozásoknak jelentős kiadást jelentett. Ezért döntött úgy a társaság, hogy a vállalkozások a veszélyhelyzet végéig igénybe vett szolgáltatást érintően mentesülnek a kvótatúllépés miatti szerződésszegés kötbérfizetési kötelezettsége alól. Lakatos Edina, a DRV szóvivője kiemelte, a társaság további könnyítésként felhasználói kérelemre részletfizetési lehetőséget biztosít a díjbefizetéshez.

A most kihirdetett kötbér-moratórium 2021. június 7-től lépett életbe, és azokban az esetekben érvényesíthető, ahol a felhasználókat a szolgáltató korábban már értesítette a kvótatúllépésről, de kötbérkiterhelő levelet még nem küldött részükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában