nem maradnak éhesek

2021.06.29. 18:00

Közel száz gyermeknek igényeltek meleg ételt a kaposvári önkormányzattól

Van, ahol éthordóban viszik a konyháról, máshol a falubusz szállítja ki az ebédet a somogyi településeken. Kaposváron 99 gyermeknek igényelték a meleg ételt, amelyet négy helyszínen vehetnek át keddtől. A tapasztalatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan ugyanannyian igénylik az ebédet.

Góz Lilla

– Zöldbab leves és tökfőzelék pörkölttel – mutatta a kaposvári Móricz Zsigmond utcából érkező család a keddi ebédet. Ruppa Zsuzsanna három gyermekének igényelte a napi meleg ételt, amelyet a Tar csatár óvodánál vehetett át. – Nagy segítség ez nekünk, főleg ebben a melegben, de ha van időm, akkor esténként főzök a gyerekeknek – tette hozzá az édesanya.

– Kaposváron 41 család 99 gyermekének igényeltek szociális alapon ebédet – mondta el Sovány Tamás Tiborné Varga Anita, a kaposvári önkormányzat szociális irodájának vezetője. Hozzátette: négy helyszínen, a Tar Csatár és a Madár utcai óvodában, a szociális gondozási központban, valamint a Szigetvári Utcai Idősek Klubjában vehetik át a meleg ételt. – A tavalyi évhez képest hasonló számban igényelték a nyári gyermekétkeztetést, de a családoknak lehetőségük van még becsatlakozni, minden munkanapon augusztus 27-éig kaphatnak ebédet – sorolta az iroda vezetője. Megjegyezte: a koronavírus járvány miatt mindenki a saját éthordójában viheti haza a meleg ételt.

Múlt héten kezdődött a nyári gyermekétkeztetés Gigében. A kaposfői konyháról érkezik a meleg étel. A gyerekek nagy kedvence a zöldségekkel teli leves és a rántott hús volt. – Több mint ötven hátrányos helyzetű gyermeknek igényelték a településen a nyári gyermekétkeztetést – sorolta Bálint Ildikó polgármester. Hozzátette: minden család reggelente elhozza az önkormányzat tálaló konyhájához éthordóját, amit a konyhai dolgozók megtöltenek, majd a falubusz házhoz viszi az ebédet délidőben.

– Azt tapasztaljuk, hogy minden család időben meghozza a tiszta éthordót és nagy szükségük van erre a támogatásra, hogy a gyermekeik asztalára meleg étel kerüljön délben – sorolta a polgármester. Hozzátette: a katolikus egyház óvodájában játékos fejlesztő hetet szerveztek, hogy segítsék az iskolára való felkészülést, a nagyobbakra pedig az egészségházban vigyáznak, míg a szülők dolgoznak.

86 milliárd forrás jut a gyermekek ebédjére

2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, amelyhez a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. 2010 óta közel háromszorosára nőtt a gyermekétkeztetésre fordított támogatás. 2021-ben már több mint 86 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A veszélyhelyzet miatt az iskolai gyermekfelügyeletet és ezzel párhuzamosan az iskolai étkeztetés lehetőségét június 26-ig kellett biztosítania az oktatási intézményeknek. A felügyeletet igénybe nem vevő tanulók számára pedig a szünidei gyermekétkeztetést június 16-ától kell biztosítaniuk az önkormányzatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában