a természet lágy ölén

2021.06.07. 11:30

Kulcsot adnak a zselici tájhoz

Reneszánszukat élik a kulcsosházak Somogy megyében. Aligha van jobb kikapcsolódás a varázslatos természetnél a baráti társaságok számára, de ma már nem ritka, ha az esküvői vacsorát is ilyen környezetben tartják. A simonfai kulcsosház kívül-belül megújul hamarosan, a Gyertyános-völgyi pedig már el is készült.

Góz Lilla

Nagyon sok az érdeklődő a megújult Gyöngyvirág kulcsosház iránt a Gyertyános-völgyben. – A koronavírus alatt nem tudtuk megünnepelni a születésnapom, és azt tervezzük, hogy egyik hétvégén eljönnénk ide a barátokkal és a csodálatos környezetben sütögetnénk – mondta lapunknak egyikük.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 21,5 millió forintos támogatásból korszerűsítette a Sefag Zrt. a Gyertyános-völgyi kulcsosházát és a közelmúltban a turisták már újból igénybe vehették. A támogatási forrásból a ház és berendezései, valamint a környezete is megújult. A kulcsosházban modernizálták a szobákat, jól felszerelt konyha és étkező is várja a látogatókat. A ház szomszédságában egy nyitott, fedett filagóriát és tűzrakóhelyeket alakítottak ki, sőt egy kemencét is használhatnak az ide érkező turisták.

– Idén is folytatjuk a simonfai kulcsosház fejlesztését – mondta Jaczó Győző, a Meteor Természetbarát Turista Egyesület elnöke. – Az új terasz már tavaly elkészült, és a vizes­blokk felújítása is megtörtént.

Negyvenmillió forint támogatást nyertek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében, amiből modernizálták a ház fűtési rendszerét is, és napelemrendszert telepítettek hozzá. Most 27 millió pályázati és 3 millió saját forintból a konyhát újítják fel, bővítik az étkezőt, kicserélik az ágyakat.

– Júniustól augusztus 20-ig erdei táboroknak adunk helyet, de utána már foglalható a ház, már van előjegyzésünk szeptemberre is – mondta el az egyesület elnöke. Somogyban közel harminc kulcsosház működik.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában