ünnepélyes átadó

2021.06.03. 20:00

Megújult a somogyi közigazgatás emblematikus helyszíne

Száz ember befogadására alkalmas konferenciaterem és a tisztviselők gyermekeinek felügyeletét ellátó rendszer is épült a felújított Somogy Megyei Kormányhivatalban. Az egy évig tartó, 2,3 milliárd forintból elkészült beruházást csütörtökön adták át ünnepélyes körülmények között.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Az 1983-ban átadott épületet hajdan speciális jugoszláv technikával húzták fel, ám az eltelt évtizedek alatt a vasbeton szerkezet korrodálódni kezdett. A felújítás hosszú időn át nagy fejtörést okozott a megye vezetőinek, és végül csak 2010 után, uniós és kormányzati forrásokból valósulhatott meg. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az átadón kitért arra, hogy az országban 2016 és 2021 között 30 milliárd forintból 355 hasonló projekt valósult meg, sőt a Miniszterelnökség külön keretéből származó 8 milliárd forintból két év alatt 70 közigazgatási épületet újítottak fel.

– Az energetikai felújítások és a kulturált környezet kialakítása csak egy része a teljes közigazgatási reformnak – mondta az államtitkár. – Ma a kormányhivatalokban 2500 ügytípust, a hatósági ügyek 85 százalékát intézik az ügyfelek megelégedésére, és korszerű informatikával kialakítjuk a lehetőségét annak, hogy az ügyfelek otthon a saját számítógépük előtt ülve indíthassanak el egy ügyet.

Az átadáson részt vett Gelencsér Attila, Szászfalvi László, Móring József Attila országgyűlési képviselő, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra, hiszen az ötszintes, több mint 9400 négyzetméteres épület 280 dolgozó munkahelye, és a megye közigazgatásának emblematikus helyszíne.

– A kormányhivatal a saját költségvetéséből is átcsoportosított 80 millió forintot arra, hogy még szebbé és korszerűbbé tegyük az épületet, amely így hatékonyabb munkavégzést biztosít – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott. – Egyedülálló módon, családbarát támogatásként egy napközbeni gyermekfelügyeleti rendszert is kialakítottunk a kollégáinknak.

Szita Károly polgármester az átadón arról beszélt, hogy a város élenjárt a Modern Városok Program megvalósításában, és 2022-re befejeződhet az utolsó beruházás is, ezzel a megyeszékhely arculatára rá sem lehet ismerni.

 

Megújult a kormányhivatal művészeti galériája is

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője a személyes emlékeit osztotta meg, hiszen 2006-tól több cikluson át dolgozott az épületben a megyei önkormányzat elnökeként. Már akkor sokáig tervezték a felújítást, amelyhez végül az Orbán-kormány nyújtott támogatást. Mindez azonban csak a díszlet, lényeg a falak között folyó munka, amely a somogyi, és benne a zselici emberek gyarapodását szolgálja, hangsúlyozta. Az épülettel együtt újult meg a kormányhivatal művészeti galériája, melyet Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója, és művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár avatott fel. A somogyi alkotók színe-javát megjelenítő tárlattal indultak, hogy kiszakadva a hétköznapokból lelki feltöltődést adjanak a betérőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában