hiányzó víz

2021.06.23. 10:30

Másfél hete akadozik a vízszolgáltatás Kaposmérő több utcájában

A helyiek szerint reggel és este nagyon lassan folyik a víz, de előfordult olyan nap is, amikor egyetlen csepp sem jött ki a csapon. A szolgáltató és az önkormányzat úgy véli, a megnövekedett vízfogyasztás és egy csőtörés okozza a problémát.

Marosi Gábor

A több mint harminc fokos hőségben volt kénytelen meglocsolni a virágokat Miovecz Máté. A kaposmérői fiatal szerint muszáj napközben öntözni, az esti órákban el kell találni a megfelelő időpontot ahhoz, hogy elegendő víz folyjon a csapból. Miovecz Máté hozzátette: a zuhanyzás sem egyszerű ezekben a napokban. A tussolást késő délutánra, vagy késő estére kell időzíteni, bár a víznyomás akkor sem mindig megfelelő.

Hasonló a tapasztalata Keresztúri Jánosnénak is. Az idős asszony elmondta: a legnagyobb probléma reggel és este van, amikor nagyon sokan használják a vizet. Az elmúlt másfél hétben a napi rutint át kellett alakítaniuk. A mosógépet hajnalban indítják el, víz helyett pedig szódát isznak. Keresztúri Jánosné hozzátette: utcájukban több kisgyermekes család is él, nekik még nehezebbek ezek a napok.

Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere megkeresésünkre elmondta: a problémát vélhetően csőtörés okozza, de a szakemberek eddig sehol sem bukkantak vízszivárgásra. – A vízfogyasztás is megnövekedett az elmúlt hetekben – hangsúlyozta a település vezetője. – Eddig naponta 360 köbméter víz fogyott el, a kánikula miatt viszont 540-et használnak el a mérőiek. Ekkora mennyiséget nem bírt el a szivattyú, ezért kértük a szolgáltatót, hogy cserélje ki, de sajnos az sem oldotta meg a problémát. Az önkormányzat rendelt egy újat, ami várhatóan napokon belül megérkezik, a hét vége felé pedig mindenhol megfelelő lesz a víznyomás – mondta Prukner Gábor.

A polgármester arra kéri a mérőiket, hogy amíg nem oldódik meg a probléma, addig az udvari medencéket ne töltsék fel és a locsolást hanyagolják. Hozzátette: ha valaki az esti órákban nem tud zuhanyozni, annak a tussolásra lehetőséget biztosítanak a sport­öltözőben, kérés esetén pedig a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) lajtos kocsival hordja az ivóvizet.

 

Megnövekedett a vízfogyasztás

 

Az esettel kapcsolatban megkerestük a DRV-t is. Lakatos Edina, a cég sajtószóvivője is csak megerősíteni tudta a polgármester szavait. Kiemelte: múlt héten kedden szivattyút cseréltek a kútban, de az önkormányzati tulajdonú tartalékszivattyú sem tudta biztosítani a megfelelő vízmennyiséget, ezért másnap egy újat telepítettek, azonban az sem bírta ellátni a megnövekedett vízfogyasztást. Lakatos Edina elmondta: Kadarkúton is csökkent a víznyomás a múlt héten, ott azonban sikerült megoldani a problémát és teljes kapacitással üzemel a vízellátó rendszer. A DRV sajtószóvivője hozzátette: a Nagyatádi Üzemvezetőséghez tartozó valamennyi településen 80–90 százalékkal nőtt a vízigény az elmúlt egy hétben.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában