pályázat

2021.06.05. 09:00

Ólöröm – pénz áll a jószághoz

Harmincmilliárd forintos keretösszeggel írtak ki pályázatot állattartó telepek létrehozására. A fejlesztési lehetőségre a somogyi gazdák jelentkezését is várják, a támogatási kérelmek benyújtására május 28-tól július 22. napjáig van lehetőség. Az első szakasz június 10-ig tart.

Munkatársunktól

A meghirdetett támogatás keretében lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termékek kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére – tudtuk meg a Somogy Megyei Kormányhivataltól. A pályázati felhívás további fontos célja az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújításának, a technológiák korszerűsítésének, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzésének támogatása.

A felhívás alapján az építéssel járó technológiák kialakítására, valamint az állattartáshoz szükséges gépek beszerzésére az alábbi célterületi bontás szerint vehető igénybe támogatás: baromfitartó, sertéstartó, szarvasmarhatartó, juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése, valamint támogatják az egyéb (lófélék-ló, szamár, öszvér, nyúl, méh, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly, valamint csincsilla) állattartó telepek fejlesztését is.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege a baromfi- és sertéstartás estén 100 millió, a szarvasmarhatelepek esetén maximum 50 millió, a többi haszonállat esetén maximum 20 millió forint.

A pályázat keretében önállóan támogatható tevékenységnek számít a versenyképesség javítása érdekében építéssel járó technológiák kialakítása, valamint az állattartáshoz szükséges gépek beszerzésének támogatása, az építéssel járó állattartási technológia kialakítása és az építéssel nem járó, állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése. Ugyancsak támogatják az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítéseket, a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazását. A pályázati kiírás részletes tartalmi követelményei a www.palyazat.gov.hu oldalon megtalálhatóak.

 

Egy új traktort is vehetnek, de önálló pályázat részeként

A most meghirdetett pályázattal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy önállóan nem, csak valamely önállóan támogatható tevékenységgel együttesen támogathatóak a telepen belül megvalósítandó infrastruktúra-fejlesztések, eszközbeszerzések.

A telepirányítási rendszer telepítése, egyedi termelés-ellenőrzési és egyedi teljesítményvizsgálati rendszer telepítése, automatizált egyedi takarmányadagoló rendszer vezérlésének és periféria rendszerének telepítése, környezeti feltételek automatizált szabályozási rendszerének kialakítása. Istállón belüli trágyakezelés technológiájának korszerűsítése. A szervestrágya-kijuttatás eszközeinek és munkagépeinek beszerzése, valamint a maximum egy, legfeljebb 80 kW motorteljesítményű traktor beszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában